Новини
Генеральний директор Музею війни Юрій Савчук відвідав Аландські острови

У понеділок 25 березня генеральний директор Музею війни Юрій Савчук відвідав Аландські острови – автономію в складі Фінляндії.

Візит розпочався на історичних руїнах Бомарсунда – фортеці, атакованої Великою Британією та Францією в 1854 р. – коли ці острови були одним із найзахідніших форпостів російської імперії.

Потім Юрій Савчук відвідав Музей мореплавства Аландських островів, де екскурсію для нього провела директорка Ганна Гаґмарк.

Продовженням стали обідня зустріч з Аннікою Дальблом, директоркою Музею Аландських островів, та екскурсія Музеєм історії культури Аландських островів із головним куратором Ґремом Робінсом.

Пізніше директора Музею війни привітав спікер місцевого парламенту Йорґен Петтерссон перед відомим монументом «Ненасильство». Пам’ятник подарував автономії місцевий бізнесмен і відомий колекціонер мистецтва Андерс Віклоф на її 100-річчя у 2022 р.

Потім Юрій Савчук був присутній на 761-й щоденній мирній демонстрації на «площі України» перед консульством рф. На демонстрації його вітали промовами серед інших прем’єр-міністр Катрін Шеґрен та голова міської ради м. Марієгамн Мікеле Феррарі. Узявши слово, гість подякував мітингувальникам за їхнє завзяття.

Увечері в Музеї мореплавства Аландських островів було показано документальний фільм «ІЗЮМ. Звільнення» (Дмитро Чорний та Олена Котовська / Smart Movie), після чого Юрій Савчук прочитав лекцію про роботу нашого Музею з документування російських воєнних злочинів в Україні.

Під час візиту на Аландські острови генеральний директор доклав зусиль також до збору нових музейних предметів. Зокрема, це гвинтівка 1916 р., яка використовувалася в трьох війнах проти росії, а потім була трансформована в пам’ятник миру й розміщена перед російським консульством. Пізніше її вилучила поліція, а цього місяця суд виніс вирок про її знищення згідно з місцевими правилами володіння вогнепальною зброєю.

В офіційному листі на адресу уряду Аландських островів генеральний директор Музею офіційно звернувся до Фінляндської Республіки з проханням не знищувати символ миру, а передати його до Музею в м. Київ – щоб збережений артефакт став унаочненням унікальної історії підтримки миру в Україні.

Ми з нетерпінням чекаємо встановлення міцного партнерства між Музеєм війни та громадою Аландських островів і хочемо подякувати місцевому журналісту Яннікові Свенссону за організацію візиту й участь у налагодженні культурних зв’язків між Аландськими островами та нашим Музеєм.