Хроніка війни
3 червня 2022 (100 день)

100 днів повномасштабної війни. Сміливості українців та незламності наших захисників.

У центрі м. Сєверодонецьк точаться бої. Відбили 20 % території. Рашисти, яких посунули ЗСУ, тепер контролюють менше половини міста. До м. Сєверодонецьк зайшов Інтернаціональний легіон. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ворог вів наступ у напрямі м. Бахмут, Соледар та Лисичанськ. Успіхів не мав і відійшов на раніше зайняті позиції, про це повідомляє Генштаб.

Окупанти й надалі дотримуються своєї тактики «випаленої землі», масовано обстрілючи населені пункти й руйнуючи все на своєму шляху. У центрі м. Сєверодонецьк пошкоджено дев’ять будинків, у м. Золоте – шість, у смт Тошківка – три. У м. Лисичанськ, окрім двох багатоповерхівок, руйнувань зазнала пожежна частина. Зранку там від артилерійського обстрілу загинула жінка.

Після 100 днів героїчного протистояння третина Харківщини ще окупована. Українському війську вдалося звільнити 23 населені пункти області. Утім, ворожі РСЗВ так само гатять по середмістю. Про це інформує голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Олександр Старух, голова Запорізької ОВА, розповів, що нині налічується 3032 об’єкти, зруйновані частково або повністю. ЗСУ тримають рубежі. Лінії оборони побудовані за ретельно розробленим планом і чіткою стратегією.

Українські захисники не дали окупантам змоги захопити с. Метьолкіне та Білогорівка. Про це повідомив речник Міноборони України Олександр Мотузяник.

Оперативне командування «Північ» повідомляє, що ворог не припиняє обстрілювати прикордонні населені пункти Сумської області з території РФ.

Лише за тиждень вороги завдали по Україні 59 ракетних і 36 авіаційних ударів. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

Згідно з повідомленням ВМС ЗС України, окупанти прикривають військові судна в Чорному морі цивільними.

Понад 1,2 тис. військових злочинів зафіксували в м. Маріуполь, про це каже його мер Вадим Бойченко.

Українські захисники визволили вже 1017 населених пунктів. 1194 об’єкти житлової та соціальної інфраструктури повністю відновлено. 370 населених пунктів розмінували наші сапери. Більш ніж у 700 – відновлено автомобільне сполучення. Про це поінформував заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко.

СБУ та Світовий конгрес українців посилять взаємодію у протистоянні країні-агресору. Зокрема, це стосується й нейтралізації пропаганди та наративів, які РФ поширює на міжнародних майданчиках. Про це йшлося на зустрічі голови Служби безпеки України Івана Баканова з президентом Світового конгресу українців Павлом Ґродом та керівниками регіональних представництв СКУ в Канаді, США й Австралії.

Напередодні ЄС запровадив шостий пакет санкцій. Він передбачає серед іншого й відмову від російської нафти та відключення від SWIFT російських і білоруських банків.

Від 4 червня в Євросоюзі призупиняють усі збори з товарів, які надходитимуть до ЄС з України, нові правила діятимуть один рік.

Захисника м. Маріуполь Дмитра Козацького (Орест) удостоєно престижної нагороди польської фотопремії – Grand Press Photo-2022.

У столиці Болгарії м. Софія розгорнули стометрову синю стрічку й поклали на неї сотню жовтих троянд. Акцію влаштували, щоб висловити підтримку народові України, який б’ється з агресором уже 100 днів, і вшанувати пам’ять тисяч загиблих.