Хроніка війни
4 червня 2022 (101 день)

На харківському напрямі ворог намагається зберегти зайняті рубежі й не допустити просування підрозділів Сил оборони. Він систематично веде вогонь по позиціях наших військ.

На донецькому – окупанти вдаються до спроб порушити систему логістичного забезпечення. Тривають бойові дії за встановлення цілковитого контролю над м. Сєверодонецьк.

На новопавлівському та запорізькому напрямах росіяни застосовували реактивні системи залпового вогню по районах м. Гуляйполе, Оріхів і с. Зелений Гай. Авіаційний удар літаками Су-25 завдано по с. Кам’янське.

На Харківщині виявили сучасну російську станцію зв’язку (Р-439-ОД або П-260-О), після чого на неї успішно скоригували артилерію 92-ї ОМБр.

«Міста просто немає, рашисти його повністю знищили», – констатував мер м. Лиман Олександр Журавльов.

Після 04:00 на території Сумщини працював ворожий літак. Чотири вибухи на території Сумського району. Шість пусків некерованих ракет, що розірвалися на околицях прикордонних населених пунктів області. Жертв серед цивільного населення немає.

На Донеччині у Святогірській лаврі згорів Всіхсвятський скит. Він зайнявся внаслідок артилерійського удару окупантів. Це був аж ніяк не перший удар по лаврі. Ще в середу від російського обстрілу загинули три монахи. Богослужіння змушені проводити в підвалі.

На півдні країни військовослужбовці ВМС ЗСУ збили чотири ворожі ракети, націлені на мирні міста.

Командування Повітряних сил повідомляє, що загалом за добу знищено дев’ять повітряних цілей окупантів.

Триває евакуація жителів особовим складом Головного управління ДСНС Донеччини з населених пунктів Берестове та Федорівка Бахмутського району.

По Одещині вранці літаками стратегічної авіації здійснено пуск Х-59. Удару зазнали територія сільськогосподарського підприємства та складські приміщення. Пожежу оперативно ліквідували рятувальники. За попередніми даними, постраждало дві особи.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний повідомив, що самохідні гаубиці М109А3, надані в межах міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже на передовій і з високою точністю вражають цілі та знищують ворога.

Окупанти обстріляли близько 30 населених пунктів Донецької та Луганської областей, зруйнували й пошкодили 27 цивільних об’єктів. Загинуло двоє мирних жителів, іще вісім зазнали поранень різних ступенів тяжкості.

Українські захисники й захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил на Донеччині та Луганщині відбили сьогодні п’ять атак ворога. На трьох локаціях точаться бої.

2 червня на лінії фронту в Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військових між Україною та Росією. Досягнуто домовленості про обмін тілами за формулою «160 на 160». Операцію проводили Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, ГУР МОУ, СБУ, ГШ ЗСУ та інші силові структури України.

4 червня у світі відзначається Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. На сьогодні 261 дитяче життя забрали російські окупанти.