Хроніка війни
7 червня 2022 (104 день)

Росіяни відводять війська з Мелітопольського та частини Василівського районів. Імовірно, відбувається ротація. Про це повідомив Олександр Старух, очільник Запорізької ОВА.

Львівські десантники знищили близько 50 рашистів зі 104-го, так званого гвардійського, полку 76-ї десантно-штурмової Псковської дивізії, яку в ЗС РФ вважають елітною. Бій тривав близько 14 год. Ворог хотів перерізати стратегічно важливу трасу на сході України. Але бійці 80-ї десантно-штурмової бригади не дозволили розвинути наступ.

На Дніпропетровщині знову під обстрілами Криворізький район. Уночі росіяни вдарили з РСЗВ «Ураган» по Зеленодольській громаді.

У м. Лисичанськ окупанти обстріляли ринок, коледж та школу. Є постраждалі. На ринку зайнялися торговельні павільйони. За кілька годин пожежу ліквідували на площі 1 тис. кв. м. Про це інформує голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Російські агресори вдарили також по м. Середина-Буда на Сумщині. Було сім пострілів із міномета, потім відкрили й артилерійський вогонь. Щонайменше шість будинків зазнали руйнувань, вирують пожежі. Пошкоджено лінію електропередач.

Інформація по м. Сєверодонецьк від голови міської військово-цивільної адміністрації Олександра Стрюка: ЗСУ укріпились там на позиціях і тримають оборону. Ситуація стабільно складна. Тривають вуличні бої, рашисти зосередили багато артилерії. У місті залишається 10–11 тис. населення.

Олег Синєгубов, голова обладміністрації Харківщини, повідомив, що окупанти продовжили масовані обстріли м. Харків та населених пунктів області.

На бахмутському напрямі, біля с-ща Нагірне, наші захисники завдали вогневого ураження підрозділам росіян. Після невдалої спроби штурму ворог відійшов на попередні позиції. Інтенсивність застосування його авіації завдяки вдалим діям нашої протиповітряної оборони знижена.

Із Білорусі на територію Волинської області можуть зайти ворожі ДРГ. Про це застерігає радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів.

Українські військові отримали броньовані машини Pinzgauer. Їх спільно з партнерами анонімно придбав військовослужбовець ЗСУ з позивним Гора. Два позашляховики вже служать бойовим бригадам Сил територіальної оборони ЗСУ, ще шість – відправили іншим родам військ.

Польща надасть Україні понад 50 гаубиць Krab на суму близько 700 млн доларів, про це заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький. Він додав, що угода частково фінансується коштом Євросоюзу, частково – українського бюджету.

Збройні сили України активно застосовують німецькі протибортові міни DM22. Вони унікальні тим, що їх не обов’язково встановлювати на дорогах.

У грузинському м. Телаві відбувся масовий благодійний забіг на підтримку України. Кожен із понад 2 тис. учасників заплатив 30 ларі (близько 300 грн). Усі кошти будуть спрямовані на допомогу потерпілим від війни українцям. До речі, цей захід став уже традиційним. Його проводять щороку, відколи у 2014 р. в Україні почалася війна.

У Балтійському морі стартували широкомасштабні військово-морські навчання сил НАТО BALTOPS 22 за участю країн-партнерів – Швеції та Фінляндії. У маневрах візьмуть участь представники 16 країн світу: 45 кораблів, 75 літаків, більш ніж 7 тис. моряків, льотчиків та морських піхотинців.