Хроніка війни
8 червня 2022 (105 день)

У м. Харків ніч минула з обстрілами, але без постраждалих. Горіли гаражні кооперативи, супермаркет, нежитлові приміщення.

На Донеччині вночі обстріляно зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, ракет і РСЗВ «Град» м. Авдіївка, Курахове, смт Очеретине, с. Ласточкине, смт Нью-Йорк. Пошкоджено 35 об’єктів, поранено 5 цивільних.

Українські військові успішно протидіють спробам ворога покращити тактичне положення на напрямі м. Слов’янськ. Окупанти зосередилися на підготовці до дальших наступальних дій.

Українські воїни ведуть оборонні бойові дії в районі с. Довгеньке.

Захисники України завдали окупантам значних утрат у живій силі й техніці під час ворожого штурму поблизу с. Берестове. Бойові дії тривають.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що понад 90 % області тимчасово перебувають під окупацією. Окупанти контролюють більшу частину м. Сєверодонецьк. Промзона – наша, в ній росіян немає. Там точаться запеклі й динамічні бої.

Українські захисники відбили сім ворожих атак на сході впродовж доби, знищили декілька одиниць бронетехніки. На одній локації бій не закінчився досі. Про це повідомляє Угруповання Обʼєднаних сил.

На лінії фронту в Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військових між Україною та Росією за формулою «50 на 50», про це повідомили в Мінреінтеграції. Із 50 останків українців – 37 азовців. Процес повернення тіл загиблих українських військових триває.

Російські спецслужби розсилають повідомлення з погрозами українським бійцям. У листах окупанти закликають зрадити присязі, скласти зброю, здатись у полон або перейти на бік ворога, про це інформують у Генштабі ЗСУ.

Українські правоохоронці встановили особи дев’ятьох росіян, які влаштували «підвал смерті» в с. Ягідне на Чернігівщині. Там під час окупації російські військові довгий час утримували понад 300 людей у підвалі школи в нестерпних умовах, використовуючи їх як живий щит. Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова. Вона також розповіла, що наймолодшому бранцеві рашистів у с. Ягідне було півтора місяця, найстаршому – 93 роки. Загалом у підвалі загарбники утримували 77 дітей.

Від початку війни СБУ викрила понад 160 ворожих ДРГ й повідомила 1 тис. осіб про підозри в злочинах проти держбезпеки.

Окупаційні війська Росії почали вивозити зерно з м. Мелітополь потягами, а отже, вони мають намір якнайшвидше покинути окуповане місто. Про це заявив його мер Іван Федоров.

Норвегія передала Україні 22 гусеничні самохідні 155-мм гаубиці M109 з боєприпасами та запчастинами. Про це повідомляє норвезьке Міноборони.

Євросоюз виділить 7,25 млн євро на розслідування військових злочинів РФ в Україні. Про це на своєму сайті пише Європейська комісія.

Київ хоче купити в Єрусалима систему протиракетної оборони «Залізний купол». Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук під час пресконференції. Дипломат стверджує, що США не будуть проти такої угоди.

Європарламент ухвалив резолюцію із закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС Про це повідомляє Deutsche Welle. За резолюцію проголосувало 438 євродепутатів, 65 висловилися проти, ще 94 утрималися. Крім того, Європарламент рекомендував «без зволікань надати зброю відповідно до потреб України».

Компанія Maxar Technologies опублікувала свіжі супутникові знімки розбомбленої ворогом України. На фото: поля, подзьобані сотнями артилерійських вирв; вирва від бомби діаметром 40 м у с. Довгеньке.