Хроніка війни
9 червня 2022 (106 день)

На слов’янському напрямі противник готується до наступу на м. Слов’янськ та Барвінкове.

Окупанти пішли на штурм поблизу с. Богородичне та Довгеньке, бойові дії тривають.

Ворог продовжує безуспішні пошуки слабких місць в обороні м. Сєверодонецьк. Точаться вуличні бої, росіяни притримуються примітивної тактики: рясні обстріли артилерією, потім – спроби прориву. Евакуація з м. Сєверодонецьк поки що неможлива, як і підвезення гумвантажів.

Житомирщина вночі зазнала ракетного удару. Пошкоджено будівлю. Деталі уточнюються.

У Новобаварському районі м. Харків від ударів ворожих РСЗВ сталися пожежі в кафе, магазині та шкільній бібліотеці. Загинуло щонайменше двоє людей, четверо зазнали поранень.

На Луганщині напередодні ввечері окупанти двічі поцілили по сєверодонецькому підприємству «Азот». Пошкоджено щонайменше два цехи. Обстріляли й низку інших населених пунктів. Загалом в області четверо людей загинуло, п’ятьох поранено.

На бахмутському напрямі ворог завдав ракетного удару в районі м. Краматорськ. Із метою визначення маршрутів висування та слабких місць в обороні наших військ він провів розвідку в районі с. Нагірне. Українські воїни дали рішучу відсіч і змусили рашистів відійти. Ті здійснювали повітряну розвідку БПЛА в районах м. Краматорськ та Покровськ.

Окупанти намагаються відновити наступ на Запорізьку область, про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

У м. Маріуполь окупанти остаточно відмовилися від пошуку загиблих під завалами. Вони перейшли до знесення будівель. Тіла загиблих від їхніх рук маріупольців вивозять разом зі сміттям. Про це повідомляє Петро Андрющенко, радник міського голови.

Останки ще 58 захисників заводу «Азовсталь» привезли до м. Київ – четверо з них, імовірно, служили в «Азові». Процесом упізнання займатиметься патронатна служба полку «Азов». Ховати захисників планують на меморіалі загиблим героям «Азовсталі», який хочуть звести на схилах р. Дніпро.

Щодня Україна втрачає до сотні бійців убитими та до 500 пораненими Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Протикорабельні ракети Harpoon, згідно з інформацією Міноборони, вже на береговій лінії України.

У смт Бородянка та м. Буча встановили модульні містечка. До тимчасових помешкань уже заселяються люди, про це повідомляє голова обладміністрації Київщини Олексій Кулеба. Незабаром відкриття подібних об’єктів планується в смт Гостомель та Макарів.

Російські окупанти переїжджають разом із родинами до тимчасово окупованого м. Херсон та інших населених пунктів області. Вони намагаються переконати місцевих, що відтепер житимуть у регіоні завжди. Про це повідомляють в ОК «Південь».

Євросоюз виділив Україні ще 205 млн євро гуманітарної допомоги. Про це заявив єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич.

Українська столиця позбулася міста-побратима: її влада забрала почесний статус у білоруського м. Мінськ. Про це заявив київський міський голова Віталій Кличко.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти очільника РФ Путіна та вищого керівництва країни-агресора.