Хроніка війни
10 червня 2022 (107 день)

На слобожанському напрямі противник веде бойові дії силами до 30 батальйонних тактичних груп. Здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування дій військ Сил оборони.

На сєверодонецькому напрямі окупанти безуспішно намагаються встановити повний контроль над м. Сєвєродонецьк, бойові дії тривають.

На південнобузькому напрямі рашисти обороняються. Продовжують уживати заходів з удосконалення фортифікаційного обладнання другого й третього рубежів оборони та маскування.

ЗСУ відсунули лінію фронту на 5–7 км від м. Запоріжжя. «Це результат роботи українських воїнів за два тижні», – сказав мер м. Мелітополь Іван Федоров.

500-ту повітряну ціль знищили сьогодні зенітні ракетні війська Повітряних сил Збройних сил України. Це черговий БпЛА російських окупантів «Орлан-10».

Сумщина знову під обстрілами. Уночі ворог відкривав вогонь із міномета по території Середино-Будської громади. Сім прильотів, як повідомив очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький. Жертв та руйнувань немає.

На Дніпропетровщині ворог обстріляв три громади, що межують із Херсонщиною. Є руйнування. Поранено одну людину. На ранок – ракетний удар по Дніпровському району.

Ударів із РЗСВ зазнав Шевченківський район м. Харків. По області за добу загинули двоє мирних людей, п’ятнадцять – зазнали поранень.

Українські захисники знищили базу «ваґнерівців» на Луганщині. Про це повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Ворожа база була розташована на стадіоні в м. Кадіївка, яке росіяни окупували у 2014 р.

Відбувся 11-й обмін полоненими – звільнити вдалося чотирьох цивільних та сільського голову с. Шевченкове Миколаївського району Олега Пилипенка, якого було викрадено 10 березня. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв надати Україні важке озброєння. Таку заяву він зробив у телефонній розмові з Володимиром Зеленським, про це інформує пресслужба Єлисейського палацу.

Фінляндія надасть Україні новий пакет військової допомоги. Відповідне рішення схвалив президент країни Саулі Нійністе на пропозицію уряду.

Понад 4,8 млн українців зареєструвались у Європі як біженці від початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це повідомило Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

У м. Херсон анонсовано масштабний онлайн-мітинг, на який вийдуть десятки тисяч українців без жодного ризику для свого життя. Активісти перетворили стрічку в Instagram на центральний проспект обласного центру й закликають людей підтримати співвітчизників у тимчасовій окупації.