Хроніка війни
11 червня 2022 (108 день)

На слов’янському напрямі українські воїни успішно відбили ворожий штурм у районах населених пунктів Бражківка, Долина та Вірнопілля. Окупанти відійшли.

На сєверодонецькому напрямі противник обстрілював цивільну інфраструктуру в районах м. Сєверодонецьк, Лисичанськ, смт Метьолкіне й Тошківка та с. Устинівка. Українські воїни успішно протистоять штурмовим діям ворога в м. Сєверодонецьк.

Частиною підрозділів противник атакує в районі смт Тошківка, бойові дії тривають. Ворожий штурм успішно відбито в районі смт Метьолкіне. Окупанти відступили.

У районі м. Попасна наші захисники успішно зупинили наступ противника. Окупантам довелося відійти й тут.

Ворог наступає в районі с-ща Ниркове, там теж тривають бойові дії. У напрямі с-ща Миколаївка його наступ захлинувся. Під влучним вогнем наших воїнів окупанти відійшли.

Сили оборони накрили рашистів у м. Сєверодонецьк під час наради. У ворога серйозні втрати. Про це повідомив керівник Луганської обладміністрації Сергій Гайдай.

У Херсонській області Сили оборони ведуть контрнаступ на напрямах с. Киселівка, Солдатське та Олександрівка, про це інформує Херсонська міська рада. Повідомляють, що с. Таврійське перебуває повністю під контролем України.

Унаслідок російських обстрілів пошкоджено електролінії в районі м. Торецьк. Знеструмлено м. Краматорськ, Слов’янськ, Костянтинівка, Дружківка, Бахмут.

Уночі окупанти вдарили по смт Врубівка важкою вогнеметною реактивною системою «Солнецепёк». А потім додали запалювальними РСЗВ, імовірно, з фосфорною начинкою, про це говорить військовий кореспондент Руслан Смещук.

На чорноморському узбережжі Одещини, згідно з повідомленням речника місцевої ОВА Сергія Братчука, здетонувала російська міна. Це сталося в морі, за 20 м від берега, одна людина загинула.

Увечері ворог влучив по об’єктах інфраструктури Тернопільщини. Унаслідок ракетного удару по м. Чортків постраждали 22 особи, серед яких діти. Також частково зруйновано військовий об’єкт і чотири будинки.

«У нас і на початку конфлікту гинуло 100 на добу в середньому, а в російській армії 1000 гинуло на добу в перші 20–30 днів. Зараз у них 200–300 гине, не менше... Воно так і буде 1:5, 1:3, 1:6 коливатися. Загальні українські втрати становлять до 10 тисяч осіб», – заявив радник глави Офісу Президента Олексій Арестович.

«У лавах ЗСУ – 37 тисяч жінок, тисяча уже стали командирами», – повідомила Олена Зеленська.

Глава держави Володимир Зеленський створив у м. Лисичанськ військову адміністрацію – про це йдеться в його указі, оприлюдненому Офісом Президента 11 червня.

Також він підписав закон про надання можливості Територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій.

Сили оборони України отримають сучасний мобільний комплекс оптоелектронної розвідки для роботи на фронті. На базі броньованого автомобіля екіпаж може автономно працювати протягом тижня, а отримані розвідувальні дані через Starlink передавати безпосередньо на передовий пункт управління угрупованням військ.

11 червня очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула з візитом до м. Київ, де зустрілася з президентом Володимиром Зеленським та прем’єром Денисом Шмигалем.