Хроніка війни
12 червня 2022 (109 день)

Бої на Луганщині тривають. Ворог без упину обстрілює українські міста й села, всіма силами намагається захопити м. Сєверодонецьк. Водночас окупанти йдуть у наступ у районі м. Святогірськ і Лиман.

Із мінометів, артилерії та РСЗВ росіяни обстріляли райони с. Замулівка, Байрак, Гусарівка й Руські Тишки. Безуспішно вели штурм на ділянці Стариця – Рубіжне.

На слов’янському напрямі українські воїни успішно відбили їхні штурми на ділянках Довгеньке – Мазанівка та Довгеньке – Долина.

При спробі відновити штурмові дії в напрямі Оріхове – Золоте ворог отримав рішучу відсіч українських захисників і відійшов.

На сьогодні маємо ширину фронту 2450 км, із яких на 1105 км тривають активні бойові дії. Як повідомив Головнокомандувач Валерій Залужний, на певних напрямах ЗСУ переходять у контрнаступ.

На території заводу «Азот» у м. Сєверодонецьк залишається близько 500 мирних жителів, із них 40 – це діти. Іноді військовим вдається когось евакуювати. Окупанти зруйнували другий міст у напрямі м. Лисичанськ. Намагаються знищити третій – останній. Про це повідомив Сергій Гайдай, очільник Луганської ОВА.

Росіяни вкотре обстріляли Дніпропетровщину. У Покровській громаді загинула жінка. Зруйновано будинок. Про це повідомив Валентин Резніченко, очільник Дніпропетровської ОВА.

У м. Рубіжне, за словами Сергія Гайдая, ЗСУ накрили вогнем командний пункт кадировців. Кількість загиблих уточнюється.

До м. Київ у результаті двох обмінів доправили вже 220 тіл захисників м. Маріуполь. Про це заявив командир полку «Азов» Максим Жорін.

«У нас є підтверджена інформація, що росіяни мають план на 120 днів війни», – зазначає представник ГУР Вадим Скібіцький. За даними розвідки, противник використовує на території України 103 БТГр, ще 40 груп перебувають у резерві й можуть бути задіяні проти ЗСУ.

Окупанти збільшили свій флот у Чорному морі на два великі десантні кораблі, про це повідомляє ОК «Південь». Судна ворога біля берегів України готові запустити по наших містах 40 крилатих ракет.

Станом на ранок 12 червня 2022 р. від рук рашистів в Україні постраждало більш ніж 795 дітей. За офіційною інформацією, 287 неповнолітніх загинуло і щонайменше 508 поранено.

У м. Маріуполь окупанти викрали вже третє судно металопрокату, яке відправляють до м. Ростов-на-Дону. Про це поінформував радник мера м. Маріуполь Петро Андрющенко.

Світ не дає забути про Україну. У Німеччині, Іспанії та Австрії пройшли демонстрації на підтримку нашої держави.