Хроніка війни
15 червня 2022 (112 день)

Триває запекла боротьба за Луганщину. Противник зосередив на півночі області основні ударні сили і вдається до атак на девʼяти напрямах водночас. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

На харківському напрямі підрозділи ворога за підтримки вертольотів армійської авіації намагалися не допустити дальшого просування Сил оборони до державного кордону.

Не припиняються бої в районі м. Рубіжне. Українські воїни успішно відбивають спроби штурмових дій рашистів у м. Сєверодонецьк і смт Тошківка.

На бахмутському напрямі ворог зазнав утрат і відійшов.

На новопавлівському напрямі захисники України відбили наступ у районі с-ща Шевченко. Окупанти відступили й там.

ЗСУ контролюють промислову зону м. Сєверодонецьк – периметр, який забезпечує сполучення з м. Лисичанськ. Про це говорить голова Сєверодонецької ВЦА Олександр Стрюк.

Депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник повідомив, що ЗСУ завдають контрударів і визволяють населені пункти в околицях м. Ізюм. Ідеться про с. Співаківка та Заводи Харківської області.

Сьогодні вдень окупанти знову вдарили реактивними системами залпового вогню по м. Миколаїв. «Ураган» накрив житловий район міста. Ракета поцілила в багатоквартирний будинок. За попередніми даними, постраждало п’ять мирних жителів.

Уночі росіяни обстріляли м. Апостолове Дніпропетровської області, загинуло чотири людини, про це інформує міський голова Андрій Оса.

Заступник міністра оборони США Колін Каль сказав, що українські військові вже фактично закінчують вишкіл з оволодіння реактивними системами залпового вогню HIMARS і що ця зброя скоро вступить у бій.

До м. Харків приїхав прокурор суду в Гаазі Карім Хан.

Росіяни перетворюють о. Зміїний на базу для можливих спроб нападу на м. Одеса. Нещодавні супутникові знімки свідчать про значний прогрес окупантів у облаштуванні на ньому фортифікаційних споруд та ППО.

«Керченський міст є ціллю номер один для українських військових», – заявив Дмитро Марченко, генерал-майор ЗСУ, який із перших днів командував обороною м. Миколаїв та Миколаївської області.

Окупанти мають перевагу перед ЗСУ в 10–15 разів в артилерійських установках на полі бою. Про це повідомив представник ГУР Вадим Скібіцький. За добу Збройні сили України випускають 5–6 тис. артилерійських снарядів, тоді як росіяни – до 60 тис.

У штаб-квартирі НАТО відбулася зустріч Контактної групи з оборони України «Рамштайн-3». Там були присутні представники оборонних відомств близько 50 держав, які забезпечують підтримку ЗСУ. Результат зустрічі – Україна одержить нову партію важкого озброєння. США виділять 1 млрд доларів на підтримку її оборони. Німеччина пообіцяла надати Україні три РСЗВ Mars, Словаччина – гелікоптери Мі-17, а Канада, Польща та Нідерланди – артилерію.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що до України, крім уже анонсованої зброї, можуть бути відправлені протикорабельні ракети.

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що мав продуктивну розмову зі своїм канадським колегою.

До України й надалі приїжджають міжнародні партнери. Сьогодні відбулася зустріч із прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою та прем’єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем, які в межах візиту відвідали м. Ірпінь та Буча.