Хроніка війни
17 червня 2022 (114 день)

На харківському напрямі ворог намагався провести розвідку боєм у районі с. Кочубеївка, але зазнав утрат і відійшов. У районі м. Ізюм він вдається до спроб продовжити наступ у бік м. Слов’янськ.

Сили оборони відбили штурм і відкинули росіян у районі м. Золоте, про це повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

На сіверському напрямі авіація противника завдала ударів по двох населених пунктах Сумської області.

Підрозділи Сил оборони України змусили противника покинути с. Дмитрівка Ізюмського району на Харківщині.

На сєверодонецькому напрямі ворог завдав авіаударів по позиціях наших підрозділів неподалік смт Сиротине та Борівське. У районах смт Сиротине й Метьолкіне українські воїни успішно відбили штурм. Противник з утратами повернувся на попередні позиції. У районах с. Берестове та Кодема ворог так само відступив, зазнавши втрат.

Сергій Гайдай, очільник обладміністрації Луганщини, повідомив, що важкі бої тривають у м. Сєверодонецьк, у районах смт Тошківка й м. Золоте. Окупанти потужно обстрілюють м. Лисичанськ.

В акваторії Чорного моря Військово-морські сили ЗС України потопили черговий російський корабель – буксир Чорноморського флоту РФ «Василий Бех» із ЗРК «Тор» на борту. Як повідомляють у ВМС ЗСУ, його було уражено під час транспортування ним на о. Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу ЧФ.

Росіяни вранці вдарили ракетами по м. Миколаїв. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. За його словами, постраждали житлові будинки. На місці працюють рятувальники, медики та комунальні служби.

Сьогодні російська ракета прилетіла на територію промзони м. Первомайський Харківської області. Унаслідок рашистських обстрілів зруйновано критичну інфраструктуру. Одна людина зазнала поранень, про це інформує міський голова Микола Бакшеєв.

Щонайменше 20 фільтраційних таборів, а також в’язниць наразі функціонують на тимчасово окупованих землях. Статистику навів під час останнього засідання Ради ОБСЄ постійний представник від України Євген Цимбалюк.

На півдні України триває інтенсивна підготовка підрозділів окремого батальйону бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Остроградського до дальшого виконання завдань за призначенням. Морпіхи почали опановувати британські бронемашини Мastіff.

Міністерство оборони США повідомило, що 1 червня розпочався процес надання Збройним силам України РСЗВ HIMARS.

Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон знову приїхав до м. Київ. Під час зустрічі з Володимиром Зеленським він запропонував велику навчальну програму для українських захисників. Програма передбачатиме тренування бійців із використанням досвіду британської армії. Вишколи відбуватимуться за межами України й до них залучатимуть міжнародних партнерів. Кожні 120 днів Британія зможе навчати до 10 тис. наших захисників.

Єврокомісія ухвалила рекомендацію Європейській Раді надати Україні статус кандидата у члени ЄС, а також вручила офіційному Києву план дій, який треба виконати для початку переговорів про вступ до ЄС.

Згідно із запланованим рішенням Кабінету Міністрів від 1 липня 2022 р. Україна запровадить візовий режим в’їзду для громадян РФ.

Пошкоджені в Україні під час російської агресії пам’ятки відновлюватимуть за допомогою 3D-моделювання. Про це повідомляє «Урядовий портал». За підтримки Міністерства культури Латвії та Ризького технічного університету до нашої країни завітала група фахівців.