Хроніка війни
19 червня 2022 (116 день)

Противник без успіху намагається встановити цілковитий контроль над м. Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

На східній околиці с. Берестове українські воїни відбили ворожий штурм.

На південнобузькому напрямі ворог обстрілював мирні населені пункти Лимани, Лупареве, Нова Зоря, Таврійське, Новогригорівка, Білоусове, Князівка, Тополине, Велика Костромка та Осокорівка. Окупанти вдосконалюють інженерне обладнання першого й другого рубежів оборони.

На бахмутському напрямі ворог завдав авіаційного удару поблизу с. Яковлівка й ракетних неподалік с-щ Травневе, Доломітне, Зайцеве та Нью-Йорк.

На лиманському, авдіївському, курахівському, новопавлівському та запорізькому напрямах росіяни намагаються не допустити перегрупування підрозділів наших військ.

На авдіївському – росіяни завдали ударів із літаків Су-25 у районах смт Шевченко та м. Вугледар.

Українські захисники збили дві ракети типу «Онікс», якими ворог намагався обстріляти Одещину. Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

Зранку у Вишгородському районі Київщини було чутно вибухи. Це відпрацювала ППО по ворожому повітряному об’єкту.

На Сумщині рашисти завдали удару з мінометів по житлових кварталах м. Середина-Буда, вогонь вели з території РФ. Пошкоджено приватні будинки та господарські споруди.

Жителі Гуляйпільської ОТГ повідомили поліції про те, що російські військові вкотре обстріляли їхні будинки. Снаряди влучили в кілька десятків приватних помешкань.

У м. Сєверодонецьк ворог проводить цілодобову повітряну розвідку безпілотниками. Двічі він ударив по підприємству «Азот». Зафіксовано руйнування прохідної та очисних споруд.

Рідні загиблих бійців полку «Азов» принесли на майдан Незалежності 55 прапорців із позивними й датами загибелі захисників м. Маріуполь.

Під постійними обстрілами перебуває м. Лисичанськ, але «тиха» евакуація триває. Поліцейські разом із працівниками ДСНС щодня обстежують бомбосховища, пропонуючи евакуюватися. Сьогодні вдалося вивезти 19 мешканців міста. Про це інформує очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Газета The New York Times ідентифікувала понад 2 тис. боєприпасів, використаних в Україні від початку війни, й дійшла висновку, що більшість із них належала до некерованих. Видання вважає, що 210 ідентифікованих зразків – заборонені міжнародними договорами.

Австралія відправила в Україну чотири БТР M113AS4, чекаємо ще на десять.

Візовий режим із Росією: Україна обере державу-посередника, яка представлятиме її інтереси. Про це сказав міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення державними нагородами військових медиків.

Верховна Рада заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі.

Вона проголосувала також за заборону імпорту й розповсюдження книжок та іншої видавничої продукції з РФ, Білорусі й тимчасово окупованих територій України.

ВР підтримала звернення до ЄС щодо підтримки надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Парламент ратифікував Угоду про скасування мит у торгівлі з Великою Британією.