Хроніка війни
23 червня 2022 (120 день)

Ворог зазнав поразки в районі м. Лисичанськ і з утратами відступив. Також наші воїни жорстко придушили спробу його наступу на м. Мар’їнка.

На сіверському напрямі окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах с. Старі Вирки, Атинське й Старикове.

На харківському – провели артилерійські обстріли цивільної та військової інфраструктури.

На слов’янському – завдають ударів по цивільній інфраструктурі зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню.

На донецькому – противник не припиняє вести вогонь по підрозділах Сил оборони зі ствольної та реактивної артилерії, мінометів і танків уздовж лінії зіткнення. Він закріплюється на раніше захоплених позиціях у районах с-ща Лоскутівка та с. Рай-Олександрівка.

На сєверодонецькому напрямі рашисти вели обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

Окупанти намагаються встановити контроль над м. Гірське на Луганщині.

Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив, що сьогодні на о. Зміїний наші військові уразили ще один ворожий зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцырь-С1».

Сергій Гайдай, керівник Луганської ОВА повідомив, що м. Лисичанськ перебуває під щільними обстрілами. Водночас триває підтримка життєдіяльності міста, гумвантажі завозяться щоденно, «тиха» евакуація відбувається й надалі – сьогодні виїхало близько 40 осіб.

Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА повідомив, що з території Росії ворог обстріляв Юнаківську громаду установками «Град», зафіксовано 30 «прильотів». Використовували заборонену зброю – фосфорні снаряди. Постраждала дитина. Пошкоджено господарську споруду.

Українські захисники збили дві ворожі ракети в небі над Одещиною. Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також окупанти поцілили трьома крилатими ракетами по м. Миколаїв – одну людину поранено. Ракети влучили по виробничій та соціальній інфраструктурі обласного центру.

12 гаубиць Panzerhaubitze 2000 вже прибули до України разом із навченими військовослужбовцями ЗСУ. Про це заявила міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт. Озброєння спільно передали ФРН та Нідерланди.

Американські РСЗВ HIMARS, за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, так само вже в нашій країні.

Армія США надасть Україні одного із двох своїх собак-роботів, щоб знешкоджувати міни та інші боєприпаси. Робопес працюватиме на деокупованих територіях Київської області.

Конгресмени США внесли законопроєкт про підготовку українських льотчиків. Він дасть змогу розпочати навчання пілотів і членів екіпажів на літаках F-15, F-16 та інших повітряних суднах.

Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні й Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС. Було оголошено, що фінальне рішення стосовно статусу з’явиться на саміті країн ЄС 23–24 червня в м. Брюссель.

На саміті Європейської ради надання Україні статусу кандидата на членство в Євросоюзі підтримали лідери 27 країн. Перед будівлею Європарламенту в м. Брюссель вивісили український прапор.