Хроніка війни
26 червня 2022 (123 день)

Найгарячішим на Харківщині залишається ізюмський напрям. Ворог намагається втримати раніше зайняті позиції. Наші Збройні сили щодня мінусують особовий склад і техніку окупантів.

У Білорусі росіяни готують диверсійно-розвідувальні групи для дій на території України.

Українські воїни успішно відбили ворожі штурми в районах населених пунктів Долина, Курулька та Мазанівка.

На донецькому напрямі противник намагається блокувати м. Лисичанськ із півдня.

Українські захисники завдали йому значних утрат біля с. Павлівка. Після невдалого штурму окупанти відійшли.

За підтримки авіації ворог намагався відновити контроль над с. Потьомкіне – успіху не мав, відступив.

Сили оборони України завдають росіянам утрат на всіх напрямах. Загарбники в будь-який спосіб намагаються уникнути бойових дій.

На харківському напрямі ворог вів обстріли з танків та артилерії різних калібрів, завдавав авіаударів, штурмовими діями намагався покращити тактичне положення в районі с. Дементіївка, успіху не мав.

На о. Зміїний тривали активні дії військової операції із залученням різних сил і видів озброєння. Результати уточнюються, про це заявляє Оперативне командування «Південь».

У Чорному морі ЗСУ знову обстріляли вишку «Чорноморнафтогазу».

Павло Кириленко, голова Донецької ОВА, повідомив, що росіяни й надалі нищать соціальну інфраструктуру Донеччини. Сьогодні під обстріл потрапила школа в м. Торецьк. Учора зруйновано школу в с. Маяки. Загалом уже понад 220 шкіл постраждали від російської зброї за чотири місяці.

Російські терористи скоїли чергові військові злочини – обстріляли ракетами низку мирних українських міст. Підлість цих атак, за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, в тому, що вони здійснюються або з глибини території РФ, або з Білорусі чи акваторій Каспійського та Чорного морів.

Зранку ворог ударив по житлових будинках у м. Київ. Ракети влучили в дев’ятиповерхівку, частково зруйновані три поверхи, пошкоджено дитячий садочок. Одна людина загинула, шестеро постраждали. Серед постраждалих – дитина.

Ворог завдав ракетних ударів також по Черкаській області. Було два «прильоти» поблизу обласного центру. Один загиблий і п’ятеро травмованих. Пошкоджено об’єкт інфраструктури. Про це повідомив голова обладміністрації Ігор Табурець.

Також під артилерійським обстрілом опинилася Дніпропетровщина. Голова місцевої ОВА Валентин Резніченко розповів, що є руйнування багатоповерхівок. Пошкоджені будинок культури та пошта.

Знову вдарили окупанти й по Чернігівщині. У ЗСУ розповіли про два «прильоти» в смт Десна.

Ворог атакував Одещину двома протикорабельними ракетами типу «Оникс», випустивши їх із території тимчасово окупованого Криму. Обидві ракети знищено на підльоті до м. Одеса.

Олег Синєгубов, голова обладміністрації Харківщини, повідомив, що вночі окупанти масовано обстрілювали житлові райони м. Харків. Через обстріли горіли балкони квартир багатоповерхівок, автомобілі й гаражі.

400 тис. т зерна вивезла Росія з окупованих територій України за час повномасштабного вторгнення. Про це повідомив Тарас Висоцький, заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

У м. Маріуполь російські окупанти спалили всі книги з бібліотеки храму Св. Петра Могили Православної церкви України. Серед них були унікальні екземпляри, які втрачено назавжди. Про це повідомив радник міського голови м. Маріуполь Петро Андрющенко.

У Німеччині стартував триденний саміт лідерів G7. Держави Великої сімки збираються взяти на себе зобов’язання щодо безстрокової підтримки України.