Хроніка війни
27 червня 2022 (124 день)

На бахмутському напрямі Сили оборони виявили й знешкодили диверсійно-розвідувальні групи поблизу с-ща Спірне та с. Яковлівка, а також відбили штурм біля с. Клинове.

Операція наших захисників на о. Зміїний триває. Підбито ще один зенітний гарматно-ракетний комплекс «Панцирь-С1».

На сіверському напрямі збройні підрозділи Російської Федерації залишаються в прикордонних районах Брянської та Курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони. Противник вів мінометні обстріли й застосовував реактивну артилерію в районах населених пунктів Сумщини.

На слобожанському напрямі рашисти обороняють раніше зайняті позиції, намагаються не допустити просування українських підрозділів та їхнього виходу до державного кордону на півночі Харківщини. Вдаючись до розвідки боєм, шукають слабкі місця в обороні наших військ.

На харківському напрямі ворог із метою повернення втрачених позицій намагався вести штурмові дії в районі с. Дементіївка, успіху не мав, відійшов. Також українські воїни успішно відбили ворожі штурми біля с. Довгалівка та Залиман.

На слов’янському напрямі ворог прагне покращити своє тактичне положення й створити умови для наступу на м. Барвінкове та Слов’янськ. Продовжує обстріли. Намагаючись узяти під контроль с. Мазанівка, окупанти вели наступ із району с. Довгеньке. Отримавши рішучу відсіч українських захисників, з утратами відійшли.

На донецькому напрямі окупанти й надалі зосереджують основні зусилля на спробах оточення Сил оборони в районі м. Лисичанськ, намагаються блокувати місто з півдня та південного заходу. Вживають заходів із поповнення втрат особового складу, озброєння та військової техніки.

Українські воїни зупинили наступ росіян на ділянці Петрівське – Шевченко й відкинули їх назад.

По Одещині завдано ракетного удару літаками стратегічної авіації Ту-22М. Ворог влучив у житловий квартал селища, багато будинків зруйновано. Поранено вісьмох осіб, серед яких дитина. Про це повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Олег Синєгубов, голова обладміністрації Харківщини, повідомив, що вночі в м. Харків ракета окупантів влучила в подвір’я школи. Іншим ракетним ударом пошкоджено адміністративну будівлю. Згодом ворог знову обстріляв райони обласного центру. Є загиблі – 5 людей. Постраждалих – 22 особи, з них 5 дітей.

Сергій Гайдай, керівник обладміністрації Луганщини, розповів, що в м. Лисичанськ, коли мирне населення набирало воду з підвезеної цистерни, окупанти поцілили по натовпу з РСЗВ «Ураган». Восьмеро лисичан загинули, 21 особу доправлено до лікарні.

У м. Кременчук на Полтавщині окупанти вдарили ракетами по торговельному центру, де перебувало понад тисяча цивільних. Сталася величезна пожежа, будівля згоріла вщент. Станом на ранок відомо про 18 загиблих та 59 поранених. Іще 36 людей вважаються зниклими безвісти. Розбирання завалів триває.

Президентка Молдови Мая Санду прибула з візитом до м. Київ. Упродовж дня вона відвідала смт Бородянка, м. Буча та Ірпінь, а також зустрілася з Президентом України Володимиром Зеленським.

Володимир Зеленський у м. Київ провів зустріч зі співголовою Комітету з питань міжнародних відносин Сенату США, сенатором Джеймсом Рішем.

Американський Сенат ухвалив резолюцію про визнання Росії спонсором тероризму. Остаточне рішення має бути затверджене Адміністрацією президента Джозефа Байдена. Сьогодні до списку внесено чотири країни: Кубу, Північну Корею, Іран та Сирію.

Компанія Baykar заявила, що надасть Україні безпілотники, на які її громадяни збирали гроші разом із Благодійним фондом Сергія Притули, безплатно.

Україна закупила власним коштом 2900 німецьких протитанкових ракетних комплексів RGW 90 Matador, про це написало видання Welt am Sonntag із ФРН.