Хроніка війни
28 червня 2022 (125 день)

Лисичанськ став останнім форпостом Луганщини. Про це розповів голова місцевої обладміністрації Сергій Гайдай. Він додав, що окупанти методично знищують місто, вбивають цивільне населення, засипають райони протипіхотними мінами.

Українські воїни відбили штурмові дії росіян і змусили їх відійти поблизу с. Дементіївка, Довгалівка та Залиман.

На слов’янському напрямі наші захисники зупинили ворожий штурм у бік с. Долина та Мазанівка. Загарбники відійшли.

Противник не припиняє спроб узяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ. Вів наступ на с-ще Спірне – успіху не мав, відступив.

Війська Білорусі можуть вдатися до провокацій у прикордонних районах і вести розвідку для уточнення позицій та характеру діяльності ЗСУ.

Агресор обстріляв з артилерії позиції Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

Поблизу кордону України ворог розгорнув реактивні системи залпового вогню «Град».

На слов’янському напрямі він зосереджує основні зусилля на штурмових діях із метою створення умов для наступу на м. Барвінкове та Слов’янськ.

На бахмутському напрямі – наступає на ділянці Мідна Руда – Клинове. Має частковий успіх, закріплюється в північній частині с. Клинове та в районі Вуглегірської ТЕС.

На миколаївському напрямі агресор додатково розгорнув зенітну ракетну батарею С-300ВМ.

Наша авіація й надалі завдає ударів по скупченнях живої сили та військової техніки противника на визначених напрямах.

Рашисти масовано атакували Дніпропетровщину, три з шести випущених ними ракет наші військові збили – над м. Дніпро та над Синельниківським районом. В обласному центрі влученням зруйновано залізничну інфраструктуру та промислове підприємство.

На Миколаївщині вранці під вогнем опинилося м. Очаків: у деяких районах були відсутні водо-, газо- й енергопостачання та інтернет. Відомо про шістьох поранених, серед них чотири дитини: тримісячне немовля, яке перебуває в комі, однорічний малюк та підлітки 13 й 16 років, про це повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва. Також ворог атакував м. Миколаїв, поціливши в Центральний стадіон.

Завдали окупанти кількох ракетних ударів і по Одещині. Захисники України збили одну з ракет. Про це інформує Максим Марченко, голова Одеської ОВА. Постраждалих та руйнувань немає.

Окупанти обстріляли ракетами також Криворізьку ТЕС Наслідки з’ясовуються. Про це розповів голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Станом на цей вечір, за словами Президента України Володимира Зеленського, загальна кількість російських ракет, які вдарили по наших містах, уже 2811.

Черговий обмін за формулою 17 на 15 сьогодні провів Координаційний штаб з питань військовополонених, як повідомили в ГУР. Повертаються 16 українських військовослужбовців (2 офіцери й 14 солдатів) та 1 цивільний. П’ятьом звільненим потрібне невідкладне лікування.

Чергова операція з повернення тіл загиблих українських військовослужбовців відбулась у Запорізькій області. Україна повернула останки 46 героїв для гідного поховання. Із 46 наших захисників 11 – оборонці м. Маріуполь, 21 – «Азовсталі», 14 – смт Старий Крим (Маріупольська міська громада).

Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному на прохання України після російського удару по м. Кременчук.