Хроніка війни
29 червня 2022 (126 день)

На волинському й поліському напрямах під приводом навчань військові комісаріати Білорусі проводять перевірку приписного складу й можливості мобілізації на території окремих регіонів.

На сіверському напрямі ворог і надалі посилено охороняє ділянки кордону. Крім того, він обстріляв цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Сумської області. Завдав авіаційного удару по смт Угроїди.

На харківському напрямі рашисти обстрілювали з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони м. Харків і близьких сіл.

На слов’янському – вони проводять перегрупування військ і утримують раніше зайняті рубежі.

На донецькому – намагаються блокувати м. Лисичанськ і взяти під контроль ділянку траси Лисичанськ – Бахмут.

У районі с. Верхньокам’янка ворог задіяв диверсійно-розвідувальні групи. Українські воїни їх виявили й знешкодили. Залишки ДРГ відійшли.

Окупанти намагалися покращити своє тактичне положення в районі с-ща Спірне – успіху не мали, відступили.

Також українські захисники знешкодили диверсійно-розвідувальну групу ворога неподалік с. Берестове.

Сили оборони визволили ще два населені пункти в Херсонській області, про це повідомляє Інститут вивчення війни.

29 червня потужні вибухи прогриміли в м. Миколаїв. Ударом росіян зруйновано кілька квартир. За інформацією очільника обладміністрації Миколаївщини Віталія Кіма, п’ятьох людей поранено, троє загинуло.

Уранці був також обстріл м. Очаків. Пошкоджено житлові будинки. Серед убитих шестирічна дівчинка.

В ОК «Південь» повідомили, що протиповітряна оборона знищила ракету над полями Одеського району. Руйнувань та постраждалих немає.

Як повідомляє Головне управління розвідки, Україна повернула з полону 144 захисників, 95 із них оборонці «Азовсталі». Це найбільший обмін від початку повномасштабного вторгнення Росії. Серед звільнених – 43 військовослужбовці полку «Азов».

Одна людина загинула, двоє зазнали поранень унаслідок руйнування мосту поблизу с. Демидів на Київщині. Голова Димерської громади каже, що удар блискавки призвів до детонації вибухового пристрою, що й стало причиною руйнування споруди.

368 людей узяли в полон окупанти в Запорізькій області. Про це сказав Олександр Старух, керівник місцевої ОВА.

Указом Президента України № 450/2022 від 28 червня почесної відзнаки «За мужність та відвагу» вдостоєні п’ять військових частин ЗСУ: 25-та окрема повітрянодесантна Січеславська бригада; 79-та окрема десантно-штурмова бригада; 80-та окрема десантно-штурмова бригада; 81-ша окрема аеромобільна бригада; 95-та окрема десантно-штурмова бригада.

На саміті НАТО в м. Мадрид лідери його країн одностайно затвердили, що РФ є «найсерйознішою і прямою загрозою». Розпочався офіційний процес вступу до організації Фінляндії та Швеції. Північноатлантичний Альянс нарощує сили на східному фланзі від 40 тис. до 300 тис. військових, а також допоможе Україні перейти з радянської зброї на сучасне натовське озброєння й надаватиме військову та фінансову допомогу настільки довго, наскільки буде потрібно.

ЄС розпочав передачу Збройним силам України понад 90 вантажівок підвищеної прохідності в межах діяльності Європейського фонду миру. Машини надано для підтримки медичних, інженерних та матеріально-технічних підрозділів ЗСУ.

До м. Київ уже прибув Президент Індонезії Джоко Відодо. У програмі візиту – відвідини м. Ірпінь та зустріч із Володимиром Зеленським.