Хроніка війни
1 липня 2022 (128 день)

На cлов’янському напрямі ворог обороняє раніше зайняті рубежі, перегруповується, намагається покращити тактичне положення.

Спробу розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу українські воїни успішно відбили. Окупанти відійшли.

На Херсонщині наш винищувач завдав удару по двох ворожих складах боєприпасів. Загалом підрозділи Сил оборони виконали впродовж дня понад 120 вогневих завдань.

Росіяни обстріляли з артилерії населені пункти в Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Херсонській, Луганській і Донецькій областях.

На Миколаївщині знищено російський БПЛА «Форпост».

Наші авіація та ракетно-артилерійські підрозділи й надалі завдають ударів по скупченнях живої сили та військової техніки противника, логістичних центрах окупантів і пунктах забезпечення пальним.

На Донеччині в окупованому м. Ясинувата ЗСУ завдали удару по залізничному вузлу, який переганяє ворожу техніку, а також знищили склад із боєкомплектами.

У Херсонській області фіксуються непоодинокі випадки дезертирства російських військових. Головна причина втечі – великі втрати окупантів через точні удари української артилерії. Найчастіше втікачі намагаються добратися до Криму через косу Арабатська Стрілка. Цей маршрут вважається безпечним і добре «відпрацьованим».

Максим Марченко, голова Одеської ОВА, повідомив, що вночі ворог завдав удару трьома ракетами по смт Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині. Було зруйновано багатоповерховий будинок і базу відпочинку. Загинула 21 людина, серед жертв – хлопчик 11 років. Госпіталізовано 38 осіб, із них – 5 дітей, двоє з яких перебувають у тяжкому стані.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький поінформував, що впродовж дня від 09:00 росіяни випустили більш ніж 270 мін, ракет та снарядів різного калібру по території Сумщини.

Віталій Кім, голова Миколаївська ОВА, розповів, що до регіону сьогодні прилетіло 12 ракет, частину збили підрозділи ППО, жертв немає. Зранку під обстріл потрапив промисловий об’єкт.

Станом на 20:00 у м. Кременчук на Полтавщині обстежено й розібрано уламки будівельних конструкцій на 90 % загальної площі ТЦ «Амстор». Загалом від ракетного удару загинуло 19 осіб і постраждало 64, з яких госпіталізовано 26. Від початку робіт виявлено 29 фрагментів тіл. Роботи тривають.

Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента України, повідомив, що впродовж тижня м. Харків та Харківська область понад 40 разів зазнали ракетних, авіаційних, артилерійських, мінометних обстрілів із боку Російської Федерації.

Велика Британія майже подвоїть свою військову підтримку Україні, виділивши додатково 1 млрд фунтів стерлінгів, щоб допомогти переходу від оборони до нарощування наступальних операцій.

Президент Франції анонсував передачу Україні ще шести колісних самохідних гаубиць Caesar калібру 155 мм.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак розповів, що Пентагон підтвердив надання Україні чергового пакету військової допомоги обсягом 820 млн доларів. Він включатиме, зокрема: додаткові боєприпаси для РСЗВ HIMARS; дві системи ППО NASAMS; до 150 тис. снарядів для артилерії калібру 155 мм.

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Ґар Стере відвідав с. Ягідне й Лукашівка Чернігівського району, а також кардіоцентр та житлові багатоповерхівки на вул. Чорновола в м. Чернігів. Потім він зустрівся з Президентом України. Норвегія надасть Україні 1 млрд євро допомоги! Про це повідомив Йонас Ґар Стере на брифінгу з Володимиром Зеленським.

«Народні Байрактари» майже готові й скоро прибудуть до України. Посол України в Туреччині Василь Боднар повідомив, що підготовка трьох БПЛА Bayraktar Tb2, які безкоштовно передадуть Україні, вже завершується.