Хроніка війни
2 липня 2022 (129 день)

На південнобузькому напрямі українські воїни вибили окупантів із с. Іванівка Херсонської області.

На сіверському – противник обстріляв позиції Сил оборони в районах населених пунктів Студенок, Товстодубове, Нова Слобода й Білопілля.

На слов’янському – наші захисники зупинили загарбників у районі с. Богородичне. Ворог продовжує артилерійські обстріли.

На донецькому напрямі рашисти обстріляли цивільну інфраструктуру неподалік с. Івано-Дар’ївка й Золотарівка, закріплюються в с. Верхньокам’янка.

Олег Синєгубов, голова обладміністрації Харківщини, повідомив, що близько 04:00 окупанти влучили ракетами по Немишлянському району міста. На території області ворог завдавав ударів по містах і селах Ізюмського, Чугуївського, Харківського, Богодухівського та Лозівського районів. Утрати уточнюються.

Знову обстріляно м. Слов’янськ, є вбиті й поранені. Про це заявив начальник Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації Вадим Лях. Четверо людей загинули й семеро зазнали поранень унаслідок чергового ворожого обстрілу напередодні ввечері.

Понад 10 тис. маріупольців опинились у «тюрмах» «ДНР». Мирних, цивільних жителів окупанти затримали й направили до місць позбавлення волі, про це інформують у міськраді м. Маріуполь.

407 злочинів скоїли росіяни проти культурної спадщини України. Такі дані станом на 1 липня оприлюднив міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко. Такі діяння зафіксовано на території 13 областей України та в м. Київ. Цілком зруйновані 10 об’єктів культурної спадщини на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині. Пошкоджено 125 об’єктів культурної спадщини та 101 об’єкт цінної історичної забудови. Окупанти знищили чи пошкодили 145 релігійних будівель і споруд.

На Чернігівщині оперативні співробітники Держприкордонслужби виявили зовнішній накопичувач з електронними документами однієї з військових частин РФ, яка брала участь у бойових діях на території України. Цифровий носій містив понад сотню гігабайтів даних про зенітно-артилерійський підрозділ РФ із місцем дислокації в Московській області. На диску містилися документи про участь у навчаннях, зокрема на початку цього року, та бойову готовність, а також карти та інша службова документація ворожого підрозділу. Деякі з документів мали гриф обмеження доступу «Таємно».