Хроніка війни
3 липня 2022 (130 день)

Ворог намагається стримати просування українських військ до державного кордону на харківському напрямі.

На слов’янському – він обстріляв з артилерії території неподалік населених пунктів Долина, Курулька, Богородичне, Адамівка та Гусарівка. Українські підрозділи відбили штурм на ділянці Пасіка – Долина.

На краматорському напрямі окупанти форсували р. Сіверський Донець, намагаються розвинути успіх, оволодіти смт Білогорівка.

Наступальні дії на ділянці Ниркове – Берестове українські воїни успішно відбили. Також ворог безуспішно намагався здійснити розвідку боєм на ділянці Василівка – Берестове. Вів штурмові дії на ділянках Вовчоярівка – Спірне та Миколаївка – Спірне. Зазнавши значних утрат, він відійшов.

На південнобузькому напрямі ворог зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони на ймовірних відрізках наступу.

Після важких боїв за м. Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів.

На Херсонщині – вибухи та обстріли в Бериславському й Каховському районах. Окупанти використовують усі можливі види зброї. В обласному центрі триває народний опір. На вулицях з’являється щораз більше патріотичних написів, зображень та закликів до перемоги.

Мер м. Мелітополь підтвердив, що Сили оборони знищили базу окупантів у місті сьогодні вночі. Наші захисники вивели з ладу один із чотирьох військових центрів ворога. По ньому завдано понад 30 ударів.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що вранці рашисти влучили в один з об’єктів критичної інфраструктури Київського району міста. За попередніми даними, постраждалих немає. Також ворог поцілив у приватне домоволодіння в Новобаварському районі. У будинку та навчальному закладі неподалік вибило вікна. Постраждала 54-річна власниця будинку.

На ранок окупанти вдарили по Криворізькому району Дніпропетровщини. Кілька разів влучили по дачному масиву в м. Зеленодольськ. Три будівлі зруйновано, одну пошкоджено. Люди, за попередньою інформацією, не постраждали.

Краматорський міський голова Олександр Гончаренко повідомив, що обстрілом з РСЗВ «Смерч» зруйнувано готельний комплекс і частину дороги в житловому районі міста.

Мер м. Словʼянськ Вадим Лях повідомив про наймасштабніший обстріл за останній час. У місті зафіксовано до 15 пожеж, відомо про велику кількість поранених та вбитих.

Близько 800 тис. українців утратили житло внаслідок російського вторгнення. Про це повідомила народна депутатка Олена Шуляк.

Станом на ранок 3 липня 2022 р. офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 344. Зросла кількість поранених, їх щонайменше 642.

«Багато українських спортсменів пішли до лав Збройних сил України захищати нашу державу, захищати її на полі бою. 89 спортсменів і тренерів загинули внаслідок бойових дій. 13 були захоплені й перебувають у російському полоні», – сказав Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з керівником Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томасом Бахом у м. Київ.

У День Військово-морських сил Збройних сил України Президент Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, а також інші державні нагороди українським захисникам.

ЄС планує виділити понад 500 млрд євро на відновлення України після війни. Очікується, що план відновлення країни буде представлено на конференції у швейцарському місті Лугано 4–5 липня.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз відвідав м. Буча й Ірпінь та смт Гостомель. Очільник австралійського уряду вперше прибув до нашої держави. Після зустрічі з Володимиром Зеленським він заявив про надання Україні додатково військово-технічної допомоги на 100 млн доларів.