Хроніка війни
4 липня 2022 (131 день)

На волинському та поліському напрямах ситуація суттєвих змін не зазнала.

На сіверському – ворог обстріляв райони населених пунктів Василівське, Білопілля й Атинське Сумської області.

На харківському – російські окупанти продовжують артилерійські обстріли м. Харків та населених пунктів на північ, північний схід і схід від нього. Також противник завдав авіаударів неподалік с. Петрівка. Українські воїни жорстко припинили ворожу спробу штурмових дій біля с. Соснівка й відкинули загарбників назад.

На слов’янському напрямку противник вдається до спроб покращити тактичне положення своїх підрозділів.

На краматорському – він обстрілював із танків та ствольної артилерії райони смт Білогорівка й с. Верхньокам’янське. Завдав авіаційного удару поблизу с. Тетянівка. Штурмові дії ворога в смт Білогорівка українські воїни успішно відбили. Він відійшов.

Микола Лукашук, очільник Дніпропетровської обласної ради, повідомив, що від російських обстрілів сталися пожежі на полях. У Широківській громаді горіло майже 90 га озимого ячменю. У с. Велика Костромка обстрілом частково пошкоджено школу й дитсадок. На щастя, всюди минулося без постраждалих.

Олег Синєгубов, голова обладміністрації Харківщини, розповів, що о 04:00 рашисти завдали підступного ракетного удару по Шевченківському району обласного центру. За ціль військові терористи обрали загальноосвітню школу. Зараз рятувальники розбирають завали. Постраждалих поки що не виявлено.

Сьогодні з реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град» противник обстріляв с. Заградівка Херсонської області. Наразі відомо, що одна цивільна особа загинула й одну травмовано.

Також із території РФ обстріляли Сумщину. Зокрема, ворог здійснив пуски двох ракет із гелікоптера по Есманській територіальній громаді. Пошкоджено приміщення школи.

Розпочалася міжнародна конференція, яка триватиме 4–5 липня, у швейцарському м. Лугано. У ній планують узяти участь представники 40 країн та 18 організацій. Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників через відеозв’язок. На конференції представники нашої держави презентують масштабний план відбудови «Україна-24», окремі засідання стосуватимуться також боротьби з корупцією і реформи самоврядування.

Прем’єр-міністр Швеції Маґдалена Андерсон побувала в м. Буча та смт Бородянка Делегація відвідала місце масового поховання людей, яких убили й закатували росіяни, біля храму Св. Апостола Андрія Первозванного в м. Буча. Також очільниця шведського уряду на власні очі побачила зруйновані «русскім міром» будинки в смт Бородянка. Після цього вона зустрілася з Президентом України.