Хроніка війни
5 липня 2022 (133 день)

На харківському напрямі ЗСУ відбили ворожий штурм. Окупанти зосередили там зусилля на утриманні раніше захоплених позицій. Замінували місцевість у районі с. Циркуни й ударили авіацією по району с. Петрівка.

Складніша ситуація на слов’янському напрямі, де ЗСУ перешкоджають спробам противника створити умови для наступу на м. Слов’янськ.

Ворог штурмував с. Довгеньке й Мазанівка, бойові дії тривають. Штурм росіян у районі с. Краснопілля наші воїни успішно відбили.

На бахмутському напрямі противник обстрілював українські війська з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Кодема, Покровське, Зайцеве, Залізне та Новоселівка.

Окупанти вели штурмові дії також у районах с-ща Спірне та с. Вершина, там бої тривають.

Ворог завдав авіаційних ударів по позиціях Сил оборони в районі м. Авдіївка.

На південнобузькому напрямі рашисти обстріляли інфраструктуру в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Потьомкіне, Іванівка, Березнегувате, Партизанське, Червона Долина, Киселівка та Мирне.

Наші підрозділи успішно виконують ракетно-артилерійські вогневі завдання на визначених напрямах. Противнику дедалі важче поповнювати особовий склад підрозділів, що зазнають утрат.

Сили оборони в Херсонській області вдарили з вертольотів по скупченню військових РФ у районі с. Правдине й знищили склад пально-мастильних матеріалів. Про це повідомило Оперативне командування «Південь».

Сьогодні ракетою ворог знищив будинок культури «Корабельний» в однойменному районі м. Миколаїв.

У Хмельницькому районі зафіксували три удари ракет, про це заявив керівник обладміністрації Хмельниччини Сергій Гамалій. Ціллю противника була водонапірна вежа, що повністю забезпечує громаду водою. Унаслідок вибухів одна людина зазнала поранення, жертв немає.

На Сумщині вранці окупанти завдали ракетного удару по м. Шостка – пошкоджено приватне підприємство, поранена одна людина. Ракети росіяни запустили також по школі в Есманській громаді – чотири особи поранені.

По Дніпропетровщині загарбники випустили сім ракет, шість із них збила українська ППО. Ніхто не постраждав.

Окупанти обстріляли центральний ринок м. Слов’янськ. Про це інформує голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Як наслідок – щонайменше двоє загиблих і семеро поранених.

Американські системи HIMARS уже активно використовуються на позиціях на запорізькому напрямі.

Волонтерам в Україні вперше продали нову бойову бронетехніку. 11 бронеавтомобілів MLS SHIELD італійського виробництва доставлять Десантно-штурмовим військам.

У МВС працює близько 66 тис. жінок, із них 6 тис. – учасниці бойових дій. Про це повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Фінляндія і Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО. Із такими документами вони стануть членами-спостерігачами в Альянсі й братимуть участь майже в усіх його заходах.