Хроніка війни
7 липня 2022 (135 день)

Наші захисники встановили прапор України на о. Зміїний. Про це повідомило командування Сухопутних військ ЗСУ.

На волинському та поліському напрямах змін у стані, складі й характері дій підрозділів ЗС Білорусі не відзначено. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів із її території.

На сіверському напрямі противник задля демонстрації своєї присутності обстріляв з артилерії райони с. Вовківка, Кіндратівка та Миропілля Сумської області.

На слобожанському – ворог і надалі прагне утримати позиції та не допустити просування підрозділів Сил оборони України в глиб тимчасово окупованої території. Протягом дня він задіяв танки, ствольну й реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Харківської області вздовж лінії зіткнення. Наші воїни звели нанівець усі намагання росіян просунутись у бік с. Соснівка. Штурм відбито, окупанти відійшли на попередні рубежі.

На сході нашої країни противник досі намагається встановити цілковитий контроль над територією Луганської області. Точаться запеклі бої.

На словʼянському напрямі окупанти вкотре безуспішно штурмували с. Богородичне, щоб повністю його захопити. ЗСУ жорстко придушили цю спробу. Ворог застосовує ствольну та реактивну артилерію.

На краматорському напрямі окупанти мали невдалі спроби штурмових дій біля с. Григорівка та Верхньокамʼянське.

На бахмутському – українські воїни завдали росіянам утрат, коли ті намагалися покращити тактичне положення неподалік с. Вершина та Берестове. Противник у паніці відійшов.

На авдіївському, курахівському, новопавлівському та запорізькому напрямах тривають обопільні обстріли зі ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Літаками штурмової авіації ворог завдав удару поблизу с. Камʼянське.

На південнобузькому напрямі обстановка суттєвих змін не зазнала. Підрозділи ворога й надалі утримують свої позиції, обстрілюючи наші.

У м. Кремінна терор досяг такого рівня, що людей розстрілюють просто на вулиці. Допомагають рашистам у цьому місцеві колаборанти, які здають громадян із патріотичною українською позицією, вказуючи точні адреси. Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Росіяни знову атакували о. Зміїний ракетами. Дві з них істотно пошкодили причал, про це повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

Також зранку ворог ударив двома ракетами по одному з районів Одещини. Пошкоджено два сільськогосподарські ангари, знищено 35 т зерна.

Окупанти завдали ракетного удару по центральній частині м. Краматорськ. Одна людина загинула, ще шестеро постраждали. Руйнувань зазнало шість будівель, зокрема готель і житлова багатоповерхівка. Про це інформує очільник ВЦА Олександр Гончаренко.

Окупанти вдарили по м. Харків із РСЗВ. Там, за словами керівника місцевої ОВА Олега Синєгубова, щонайменше троє загиблих та п’ятеро поранених.

Росіяни не перестають обстрілювати м. Авдіївка. Від учорашнього вечора мало місце понад 10 обстрілів – одна людина загинула, ще двоє зазнали поранень. Про це повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Загарбники проводять ротацію, залучаючи до своєї армії жителів окупованих м. Лисичанськ і Сєверодонецьк. Про це розповів очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Борис Джонсон іде у відставку з посади прем’єр-міністра Британії та очільника Консервативної партії. На своєму брифінгу він зауважив, що виконуватиме обов’язки прем’єра, поки не буде обрано наступника. Заодно Джонсон пообіцяв, що уряд Британії підтримуватиме Україну й після його відставки.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся з начальником Штабу оборони Збройних сил Великої Британії Тоні Радакіном.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із сенаторами США Ліндсі Ґремом та Річардом Блюменталем.