Хроніка війни
10 липня 2022 (138 день)

Оперативне командування «Південь» повідомило, що 9 липня на півдні України наші військові завдали ударів по командних пунктах окупантів у с. Чорнобаївка, а також розбили чотири склади боєприпасів.

Сергій Гайдай, голова обладміністрації Луганщини, розповів, що ворог скупчує війська поблизу смт Білогорівка, обстрілює довколишні населені пункти, завдає авіаційних ударів, але швидко окупувати всю область і досі не в змозі.

Уранці в м. Херсон горіла військова частина окупантів. По ній ЗСУ вдарили двічі – о 05:00 та о 10:00. Про це повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

На харківському напрямі противник застосовував танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів м. Харків та населених пунктів поруч.

Розвідку боєм у бік с. Мазанівка окупанти завдяки вмілим діям українських воїнів провалили й з утратами відійшли.

На бахмутському напрямі противник обстрілював зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Курдюмівка, Луганське, Берестове, Виїмка, Івано-Дар’ївка, Шуми та Переїзне.

На південнобузькому – ворог намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони в глиб тимчасово зайнятої території.

Президент Володимир Зеленський наказав військовим деокупувати прибережні райони на півдні, для виконання такого завдання Україна збирає мільйонні бойові сили. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков у інтерв’ю британській газеті The Times.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, повідомив, що лінія фронту на теренах області не змінилася, ворог не захопив більше жодного метра нашої території, тривають активні бойові дії на північному та північного-східному напрямах. Військовослужбовці Сил оборони мужньо відбивають атаки росіян.

Унаслідок постійних ворожих артилерійських обстрілів деякі населені пункти Херсонської області не мають електропостачання.

Щонайменше три десятки людей, зокрема дев’ятирічна дитина, перебувають під завалами п’ятиповерхівки в м. Часів Яр, яку рашисти напередодні ввечері атакували ракетами з РСЗВ «Ураган». У будинку цілком знищено два під’їзди. Станом на вечір на поверхню дістали 15 загиблих і 5 поранених. Рятувальні роботи тривають.

Запорізька ОВА повідомила, що вночі в с. Приморське Василівського району снаряд поцілив у подвір’я школи. Будівля навчального закладу зазнала серйозних руйнувань. Також постраждало кілька житлових будинків. Згорів легковий автомобіль. За попередньою інформацією, поранено одну людину.

Обстрілу вночі зазнало й м. Харків. Зруйновано школу та приватний будинок. Пошкоджено дитячий санаторій.

Росіяни практично закінчили фільтрацію людей у м. Маріуполь, заарештували всіх, кого «мали» заарештувати. Близько 10 тис. маріупольців нині в тюрмах. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

У центрі м. Нью-Йорк, США, відбулась акція «Війна не закінчилася». За словами організаторів, мета заходу – нагадати громадськості, що бойові дії в Україні тривають і що Росія не припиняє бомбити міста й убивати українців. Учасники мітингу пройшли 4 км Бродвеєм – від Таймс-сквер до парку Вашинґтона.