Хроніка війни
12 липня 2022 (140 день)

Окупанти намагалися витіснити українські війська з району с. Дементіївка, але наші воїни успішно відбили кілька штурмів і змусили ворога відійти.

Противник намагався штурмувати райони поблизу с. Краснопілля, Довгеньке, Мазанівка та Іванівка, але зазнав значних втрат і втік. Так само завершилася його спроба розвідки боєм неподалік с. Долина.

Намагаючись просунутися на ділянці Спірне – Івано-Дар’ївка, росіяни також зазнали втрат і відступили.

На південнобузькому напрямі основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Обстрілює райони населених пунктів Олександрівка, Нова Зоря, Осокорівка, Велика Костромка, Мурахівка, Любомирівка, Поляна, Партизанське, Благодатне, Калинівка, Тернівка та Прибузьке.

Зранку масованого ракетного обстрілу зазнало м. Миколаїв. Попередньо відомо про влучання у два медичні заклади й житлові будинки. Чотирьох людей поранено, жертв, за попередніми даними, немає.

Загарбники обстріляли Індустріальний район м. Харків: чотири людини зазнали поранень. Голова місцевої ОВА Олег Синєгубов повідомив, що всі постраждалі госпіталізовані, їхні травми – середньої тяжкості.

У ДСНС повідомили, що кількість загиблих у м. Часів Яр сягнула вже 45 осіб. Пошукові роботи тривають. За оцінками держслужби, розібрано вже 80 % руїн.

Під час спецоперації, проведеної силами спецпідрозділу ГУР МО України, на тимчасово окупованій території Херсонської області визволено п’ятьох громадян, які перебували в полоні російських окупантів. Серед них військовослужбовець ЗСУ, колишній поліцейський і троє цивільних. Один зі звільнених має серйозне бойове поранення.

В Україну повернули тіла ще 30 бійців. Про це заявив уповноважений із питань зниклих безвісти Олег Котенко. Чергова операція з повернення останків полеглих військовослужбовців відбулась у Запорізькій області.

На тимчасово окупованих територіях Півдня та Луганщини місцеві фермери вимушені «здавати» зерно за фіксованою ціною, в рази нижчою за ринкову. У разі відмови його «націоналізують». Контроль за такими закупами здійснює ФСБ РФ, про це йдеться на сайті Центру національного спротиву. Збіжжя вивозять псевдофірми, зареєстровані на колаборантів.

Литовці купили для України антидрони й радари Wingman. Антидрони допоможуть українським військовим збивати БпЛА рашистів на малій відстані. Про це повідомив литовський журналіст і телеведучий Андрюс Тапінас, який організував збір коштів. Він опублікував фото пристрою, який назвали «Вбивцею орків».

Україна тепер асоційований член технологічного співробітництва збройних сил країн НАТО. Вона зможе розробляти і вносити зміни до ключових стандартів Альянсу щодо систем бойового управління та суміжних стандартів, про це інформує міністр оборони Олексій Резніков.

Зустріч у форматі «Рамштайн» заплановано на 20 липня. Четверте засідання контактної групи з питань оборони України має відбутись онлайн, про це повідомили у пресслужбі Пентагона.