Хроніка війни
13 липня 2022 (141 день)

На сіверському напрямі противник посилює контррозвідувальні дії в прикордонних районах Курської області. Він обстріляв із мінометів райони с. Вовківка, Волфине та Покровка на Сумщині. Також у Сумській області вів повітряну розвідку БпЛА поблизу смт Шалигине й с. Заруцьке та Старикове.

На харківському напрямі окупанти зосереджують основні зусилля на недопущенні просування наших військ.

Росіяни готуються до наступу в бік м. Ізюм та Слов’янськ. Про це повідомляє Генштаб у ранковому зведенні.

Українські воїни вкотре відбили ворожий штурм у районі с. Дементіївка.

Також вони зупинили спроби штурму біля с. Іванівка та Долина й відігнали загарбників.

Штурми в районах с. Весела Долина, Яковлівка та Вершина українські війська так само звели нанівець. Провалив ворог і розвідку боєм у районі с. Покровське.

На авдіївському, курахівському, новопавлівському й запорізькому напрямах противник і надалі вів обстріли зі ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, щоправда, з меншою інтенсивністю.

Упродовж ночі рашисти завдали 28 ударів із РСЗВ по різних населених пунктах Миколаївщини. Пошкоджено лікарню й житлові будинки. Артилерією обстріляно територію колишнього Вітовського району області. За попередніми даними, загинуло п’ятеро цивільних.

Окупанти двічі за ніч обстріляли з РСЗВ Нікопольський район Дніпропетровщини. Там зачепило лінію електропередач – частково без світла залишилися смт Червоногригорівка й два села. Також пошкоджено заклад соціальної інфраструктури. За попередньою інформацією, люди не постраждали.

Павло Кириленко, голова Донецької ОВА, повідомив, що росіяни ведуть постійні обстріли по всій вільній території Донеччини. Найбільше сьогодні потерпає Бахмутський район: одна людина загинула, п’ятьох поранено. Трьох ракетних ударів було завдано зранку по м. Костянтинівка, щонайменше одну людину поранено, пошкоджено кілька приватних будинків, школу та промислову споруду.

Ворог поцілив по м. Запоріжжя. Є влучання в одне з підприємств. За попередніми даними, поранено сімох людей. Керівник підприємства завів працівників до укриття, що, певно, їх і врятувало. Про це повідомляє заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Станом на 12 липня від початку повномасштабного вторгнення авіація Повітряних сил та армійська авіація Сухопутних військ Збройних сил України завдали 1700 авіаударів по позиціях окупантів. Зафіксовано близько 10 фактів знищення крилатих ракет українськими винищувачами. Про це заявив на брифінгу полковник Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Військово-морські сили ЗС України після звернення Міністерства інфраструктури долучилися до організації забезпечення перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре ходу Дунай – Чорне море. Перші вісім іноземних суден уже прибули до портів України.

На період воєнного стану військові та правоохоронці здаватимуть свої ДНК-дані. Про це сказав заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко. Така інформація військовослужбовців не вноситься відразу в реєстр ДНК. Вона зберігається в особових справах воїнів, і беруть її лише для експертизи.

Росіяни депортували 2 млн українців, іще десятки тисяч опинились у фільтраційних таборах. Про це Президент Володимир Зеленський заявив у відеозверненні до учасників конференції «Азійське лідерство», що відбувається в м. Сеул (Республіка Корея).