Хроніка війни
15 липня 2022 (143 день)

На Донеччині основні зусилля ворог зосереджує на бахмутському та новопавлівському напрямах, намагається просунутись у бік м. Соледар та Бахмут. Наші воїни зупинили штурмові дії загарбників у районі с. Кодема й смт Білогорівка та їхні спроби заволодіти с-щем Спірне й с. Вершина. Окупанти наразилися на жорсткий опір і зі значними втратами відійшли.

Росіяни намагаються посилити систему протиповітряної оборони тилових баз та підрозділів.

Спробу ворожого наступу поблизу с. Водяне наші захисники швидко придушили вогнем. Також ЗСУ успішно відбили штурм с. Богородичне.

Окупанти намагалися взяти під контроль ділянку дороги Бахмут – Лисичанськ, вели штурмові дії в районі с. Нагірне та смт Білогорівка. Українські воїни зупинили ворога й відкинули його назад.

Загарбники кілька разів вдавалися до спроб покращити своє тактичне положення на напрямах Миколаївка – Спірне, Миронівка – Вуглегірська ТЕС та Відродження – Вершина. Як результат – безуспішно, з утратами відійшли.

Значними втратами для російських окупантів завершилося також намагання покращити тактичне положення на напрямах Солодке – Водяне, Володимирівка – Водяне, Єгорівка – Павлівка. Під вогнем українських воїнів залишки ворожих сил відступили й тут.

Окупаційна «влада» Херсонщини покинула будівлю облдержадміністрації. Загарбники й колаборанти в паніці, про це розповів Сергій Хлань, радник голови місцевої ОВА.

Близько 08:00 у м. Миколаїв пролунало понад 10 потужних вибухів. Росіяни атакували два найбільші університети міста. Наразі відомо про двох поранених.

Рятувальники розібрали 50 % завалів після російського ракетного удару по м. Вінниця. У ДСНС повідомили, що шукають іще 11 людей, із якими відсутній зв’язок. Станом на 21:00 загиблих налічувалося 23 особи, серед них 3 дитини. 80 людей, зокрема 3 дітей, госпіталізовано. Пошкоджень зазнали 55 будівель і 40 автомобілів.

Уночі ворог укотре завдав удару по м. Харків. І знову виключно по цивільній інфраструктурі. Дві ракети вдарили неподалік навчального закладу в Холодногірському районі міста. Ще одна – поцілила в подвір’я неподалік школи в Індустріальному районі.

На Донеччині зранку ворог завдав ракетного удару по м. Костянтинівка – пошкоджено житлову п’ятиповерхівку, поранено людину. За добу 3 особи загинули, 7 зазнали поранень.

Станом на ранок 15 липня щонайменше 1009 дітей постраждали в Україні від рук росіян. За офіційною інформацією, 352 дитини загинули й мінімум 657 мали поранення різного ступеня тяжкості.

В Україну прибули перші системи MLRS M270. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Місце почесних поховань захисників України з’явиться біля урочища Бабин Яр у м. Київ. Про ухвалене рішення створити військове кладовище повідомив мер столиці Віталій Кличко.

У США схвалили проєкт оборонного бюджету на наступний рік – він передбачає 1 млрд доларів допомоги для України.