Хроніка війни
16 липня 2022 (144 день)

ЗСУ відбили ворожі спроби штурму в напрямках Доломітне – Новолуганське та Доломітне – Семигір’я Донецької області, - ранкове зведення Генштабу.

Українські військові зупинили спробу російських окупантів заволодіти трасою між містами Лисичанськ Луганської та Бахмут Донецької області.

На Слобожанському напрямку ворог здійснює обстріли Харкова, Старого Салтова, Рубіжного, Долини, завдав авіаударів поблизу Мосьпанового і Богородичного.

На Словʼянському та Бахмутському напрямках зафіксовано обстріли цивільної та військової інфраструктури в Сіверську, Верхньокам’янському, Олександрівці, Никифорівці, Донецькому. Ворог не має успіху у встановленні контролю над територією Вуглегірської ТЕС.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілювали позиції наших військ в Новобахмутівці, Новомихайлівці, Володимирівці, Кам’янському, Вугледарі. Авіаудар зафіксовано поблизу Авдіївки.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник обстріляв позиції наших військ неподалік Заруцького, Старикового та Будівельного, що на Сумщині.

Партизанський рух працює – на окупованих територіях з’являються листівки, інколи підриваються колаборанти і наші військові отримують інформацію про пересування ворога тощо.

Напередодні ввечері ворог вдарив ракетами по м. Дніпро. Обстріл пошкодив майже 10 машин, дві автівки згоріли. У житлових будинках поряд вибиті вікна та двері. Загинули троє людей. Ще 15 поранені. Чотири ракети були збиті силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування «Схід».

Павло Кириленко, Донецька ОДА, Костянтинівку знову зранку обстріляли. Зруйновано будинки у приватному секторі, завдано ударів по промисловим об’єктам.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, повыдомив, що вночі російські окупанти завдали ракетних ударів по Чугуєву. Зруйнований житловий багатоквартирний будинок, пошкоджені школа, магазин будівельних матеріалів. Троє осіб загинуло, ще троє – поранено.

Вранці по Одещині нанесено ракетний удар. Внаслідок влучання ракети у склад виробничо-торгівельної компанії спалахнула пожежа орієнтовної площі 1000 м2. Інформації про постраждалих немає.

Також ворог обстріляв м. Нікополь на Дніпропетровщині  з РСЗВ. Зафіксовано близько 15 прильотів. Пошкоджено будівлю школи, училища, більше 10 п’ятиповерхових житлових будинків. З-під завалів вилучено тіла 2 загиблих осіб.

Також обстріляли Черкащину: дві ракети прилетіли у Чигиринську громаду. Знищено сільгосптехніку та завдано шкоди нечисельному поголів’ю худоби, повідомив голова Черкаської ОДА Ігор Табурець.

У м. Вінниця завершено роботи по розбиранню завалів, що виникли внаслідок обстрілів рф – ДСНС України. Всього внаслідок обстрілу пошкоджено та зруйновано 55 багатоквартирних та приватних житлових будинків, 40 автомобілів та 2 трамваї. Загинуло 23 особи з них 3 дитини. Звернулося за допомогою 202 особи, з них 68 госпіталізовано у тому числі 4 дитини. 1 особа залишається у розшуку (безвісно зникла).

На одному з маяків Одещини замайорів український прапор. Стяг розміром 3х6 метрів передала дружня Білогородська громада Київської області, а встановили його прикордонники.