Хроніка війни
18 липня 2022 (146 день)

На сіверському напрямі ворог і надалі веде повітряну розвідку наших об’єктів у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей. Він здійснив мінометний обстріл поблизу с. Атинське на Сумщині.

На харківському напрямі окупанти продовжують бойові дії, щоб завадити просуванню наших військ до кордону. Там вони обстріляли українські позиції зі ствольної та реактивної артилерії в районах м. Харків, а також населених пунктів Уди, Прудянка, Слатине, Борщова, Руські Тишки, Печеніги, Чугуїв та Леб’яже.

На слов’янському напрямі росіяни намагаються покращити тактичне положення своїх підрозділів на ділянці Ізюм – Барвінкове. Там вони провели обстріли з артилерії різних калібрів у районах населених пунктів Чепіль, Карнаухівка, Вірнопілля, Богородичне, Дібровне, Долина, Краснопілля й Адамівка. Авіаудари зафіксовано неподалік смт Прудянка та с. Богородичне. Українські воїни завдали противникові утрат і відкинули його назад, коли той намагався просунутися до с. Бражівка й Дмитрівка.

На донецькому напрямі ворог не припиняє спроб наступу в бік м. Бахмут і Сіверськ. Із танків, ствольної та реактивної артилерії він обстрілював райони населених пунктів Тетянівка, Донецьке, Дронівка, Григорівка, Стародубівка, Сіверськ та Миколаївка. Штурмовими діями намагався покращити тактичне положення на напрямах Білогорівка – Григорівка, Золотарівка – Верхньокам’янське, Золотарівка – Серебрянка та Лисичанський НПЗ – Верхньокам’янське. Успіху не мав. Бойові дії тривають.

На курахівському й запорізькому напрямах активні наступальні дії рашисти не вели. Стріляли зі ствольної та реактивної артилерії.

На південнобузькому напрямі противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів і запобіганню наступові Сил оборони, активно веде повітряну розвідку за допомогою БпЛА.

На Херсонщині, Миколаївщині та Луганщині ЗСУ вдарили по ворожих опорних пунктах і пунктах постачання боєкомплекту. Про це повідомив спікер ОК «Південь» Владислав Назаров.

Уночі російські війська завдали кількох ударів з РСЗВ по м. Нікополь. Спрямували понад 60 снарядів на житлові квартали й міську інфраструктуру. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Обстріляв уночі ворог і м. Миколаїв. Про це інформує тамтешній мер Олександр Сєнкевич.

Уранці російські війська завдали удару по м. Торецьк. Снаряд зруйнував двоповерхову будівлю. Рятувальники виявили тіла п’ятьох загиблих і врятували з-під завалів трьох осіб, одна людина згодом померла в лікарні.

Літаки Су-35 з акваторії Чорного моря випустили чотири ракети по Одещині. Одну з них збито над морем. Дві – влучили в об’єкт військової інфраструктури. Ще одна – в міст через Дністровський лиман, який не функціонує з квітня. Постраждалих немає.

Росіяни завдали чотирьох ударів по промзоні м. Краматорськ. Про це заявив мер міста Олександр Гончаренко.

Сьогодні вдалося провести чергову евакуацію з тимчасово окупованих територій Харківщини: вивезено 943 мирних жителів, серед яких 216 дітей. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

На Луганщині, за словами голови місцевої ОВА Сергія Гайдая, окупанти кидають у бій людей із нещодавно окупованих міст.

Росіяни вторглися в Україну, використовуючи карти 1969 р. Про це свідчать документи загарбників, які СБУ вилучила на визволених територіях Харківської області.

ЄС погодив виділення Україні ще 500 млн євро військової допомоги. Про це повідомив очільник Євроради Шарль Мішель.