Хроніка війни
20 липня 2022 (148 день)

На Харківщині ворог безуспішно намагався просунутися до с-ща Питомник.

Українські воїни знову відбили штурмові дії росіян поблизу с. Богородичне.

Штурми в районах с. Григорівка та с-ща Спірне теж закінчилися для окупантів утратами й відступом.

Ворог намагається створити сприятливі умови для встановлення контролю над м. Бахмут і територією Вуглегірської ТЕС. Веде штурмові дії на підступах до неї та в районі с. Берестове.

Розвідку боєм у районі с. Новоселівка-Друга окупанти знову провалили – відійшли з жертвами.

Зазнав утрат ворог і під час наступу на с. Микільське та Новомихайлівка.

Сили оборони точними ударами ліквідували командний пункт загарбників, які тримали позиції за Антонівським мостом у м. Херсон. Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили польовий артилерійський склад у районі с-ща Дослідне на Херсонщині. Про це повідомило ОК «Південь».

Україна проводить обстеження та розмінування острова о. Зміїний. Там виявлено й вилучено зразки техніки та озброєння ворога, журнали бойових дій, особисті документи військових РФ, електронні носії інформації. На острові встановили український прапор.

Загарбники й надалі обстрілюють із російської території Сумську та Чернігівську області.

Олег Синєгубов, голова обласної адміністрації Харківщини, повідомив, що внаслідок ранкових обстрілів м. Харків із реактивних систем залпового вогню загинуло три особи, серед них 13-річний хлопчик. 15-річна сестра вбитого зазнала поранень. Госпіталізовано також 72-річну жінку.

Валентин Резніченко, керівник Дніпропетровської обладміністрації, розповів, що ворог умисно обстріляв із установок «Град» житловий квартал у м. Нікополь, випустивши понад 30 реактивних снарядів. За попередніми даними, двоє людей загинули, дев’ятеро – поранені. Шість постраждалих – у лікарні, серед них четверо дітей. Обстрілом ущент зруйновано три приватні будинки, з десяток – пошкоджено.

Упродовж ночі й ранку тривали ракетні удари по м. Костянтинівка й Торецьк на Донеччині, за добу по області – 5 загиблих і 16 поранених.

Консультативна місія Європейського Союзу – КМЄС (EUAM) відправила 10 автомобілів і 2 спеціальні фургони в Україну зі свого штабу в Косові, щоб підтримати український народ у боротьбі з російською агресією.

Відбулась онлайн-зустріч «Рамштайн-4». США передадуть Україні ще чотири системи HIMARS. Про це повідомив американський міністр оборони Ллойд Остін. Він сказав: «Бойові дії в Україні нині на вирішальній стадії, і Захід надалі шукатиме способи надання довгострокової військової допомоги Києву».

Іноземна делегація, до якої входили посли 16 країн Європейського Союзу, Ізраїлю та Швейцарії, відвідала м. Вінниця. Високі гості приїхали на власні очі побачити наслідки жахливого теракту, вчиненого росіянами 14 липня. Представники іноземних країн зустрілися з керівниками міста й області.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся в м. Київ із міністром європейських, інтеграційних та закордонних справ Австрії Александером Шалленберґом та міністром закордонних справ Чехії Яном Ліпавським.

Перша леді України Олена Зеленська виступила в Конгресі США й закликала надати Україні системи ППО та більше зброї.

Український народ відзначили премією за «хоробру боротьбу за свободу». Нагороду від Меморіалу жертв комунізму у Вашингтоні отримала дружина Президента.