Хроніка війни
22 липня 2022 (150 день)

На краматорському напрямі всі спроби ворога просунутися до с. Верхньокамʼянське та Івано-Дарʼївка були розбиті, окупанти відступили. Про це йдеться у зведенні Генштабу.

На словʼянському напрямі росіяни обстрілювали райони 18 населених пунктів, зокрема с. Долина, Дібрівне, Богородичне та Норцівка. Провели повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом біля с. Велика Комишуваха.

На бахмутському напрямі ворог намагався штурмом просунутись до с. Покровське, але наші воїни відбили наступ. Укотре спроба окупантів установити контроль над територією Вуглегірської ТЕС не мала успіху.

Штурм у районах населених пунктів Веселе та Водяне українські воїни успішно відбили й відігнали ворога на раніші позиції.

Сили оборони ювелірно відпрацювали по позиціях російських окупантів біля Запорізької АЕС, про це повідомляє ГУР МОУ. Із використанням дрона-камікадзе було завдано удару по наметовому містечку й техніці ворога, зокрема по авто із зенітними установками та БМ-21 «Град».

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що біля с. Верхньокам’янка постійно точаться бої: росіяни намагаються вийти на адмінмежу області.

Напередодні ЗСУ уразили п’ять опорних пунктів і два склади боєприпасів росіян на півдні.

Російська армія накрила вогнем три райони Дніпропетровщини: Нікопольський, Синельниківський та Криворізький. Окупанти двічі обстріляли м. Нікополь із РСЗВ. Випустили до 100 снарядів. За попередніми даними, одна людина загинула, одну поранено. Пошкоджено 11 приватних будинків. Крім того, в м. Нікополь – прориви газоводу та водогону і зруйновано залізничну колію. У Покровській громаді ворог ударив по складах. Розбило трансформатор – кілька сіл без світла. По Зеленодольській громаді били зі ствольної артилерії. Зачепило приватний будинок. У м. Апостолове сім «прильотів». Ракети поцілили по трьох школах. Пошкоджень зазнали прилеглі житлові будинки. Згідно з попередньою інформацією, вісім людей поранено.

ГУР інформує, що рашисти на тимчасово окупованих територіях намагаються залучити українську молодь до новостворених проросійських організацій.

Окупанти депортували до РФ 5100 українських дітей. І це, за словами радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, лише ті випадки, про які відомо офіційно.

Голова Національного банку Кирило Шевченко повідомив: «З початку війни міжнародні партнери оголосили обсяг фінансової підтримки країни на рівні більш ніж 27 млрд доларів. Ці кошти спрямовуються на забезпечення основних потреб бюджету. Наразі бюджет України отримав 12,7 млрд доларів. Найбільший обсяг Україні надійшов протягом червня – липня».

Україна уклала договір щодо експорту збіжжя з Туреччиною та ООН. «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів» підписали в м. Стамбул. Вона передбачає, що українська сторона контролюватиме порти Одеса, Чорноморськ і Південний. У них мають перебувати тільки ті судна, які забезпечують експорт зерна та пов’язаних із ним харчових продуктів і добрив.

Німеччина планує передати Україні систему ППО IRIS-T наприкінці літа. Нині озброєння перебуває на стадії виробництва, про це поінформувала очільниця німецького МЗС Анналена Бербок.