Хроніка війни
25 липня 2022 (153 день)

На Херсонщині ЗСУ взяли під контроль кілька об’єктів транспортної інфраструктури. Не дали просунутися окупантам у селах Калинівської громади (Сухий Ставок, Андріївка) та Великоолександрівської громади (Давидів Брід, Білогірка, Брускинське).

Українські захисники вступили в бій із окупантами на харківському напрямі – значних втрат ворогу завдано на ділянці Цупівка – Дементіївка.

На слов’янському напрямі загарбникам не вдається організувати штурмові дії через втрати у живій силі та техніці.

Росіяни здійснили спробу просунутися біля населених пунктів Спірне та Івано-Дарʼївка, що на краматорському напрямі. Окупанти отримали жорстку відсіч та відійшли.

На бахмутському напрямі ЗСУ відбили штурмові дії окупантів на напрямках Клинове – Покровське та Володимирівка – Покровське. Ворог зазнав втрат і відступив.

Президент Володимир Зеленський звільнив Григорія Галагана з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Відповідний указ з’явився на сайті президента. Замість Галагана ССО ЗСУ очолюватиме Віктор Хоренко.

Десантники 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади за допомогою ПЗРК «Ігла» збили бойовий вертоліт окупантів Ка-52.

На Волині збили два ворожі БпЛА. Уламки одного з двох збитих об’єктів пошкодили приватні будинки, повідомив голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко. Одна людина загинула, кілька поранених перебувають у лікарні.

Уночі окупанти обстріляли три райони Дніпропетровської області. Пошкоджено приватні будинки, ангари сільськогосподарського підприємства. Постраждала 10-річна дівчинка.

Також уночі окупанти вдарили по школі та будинку культури м. Чугуїв. В одному з приміщень були люди, які опинилися під завалами. Трьох людей рятувальники вже звільнили, ушкоджень немає. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

На Донеччині обстріли тривали по всій лінії фронту. Уночі вони скинули авіабомбу на м. Бахмут, а під ранок місто обстріляли з гармат, є один поранений. У м. Соледар внаслідок обстрілів загинула щонайменше одна людина. Близько півночі – черговий ракетний удар по м. Авдіївка, а також обстріляли місто з артилерії. Крім цього, під обстрілами – м. Краматорськ і Костянтинівка.

Вночі у м. Миколаїв пролунала серія вибухів – було потрапляння у поля за містом. Внаслідок обстрілів с. Мішково-Погоріле поранено 7-річну дитину та пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури.

Росіяни заблокували більше 5 тис. людей на блокпосту поблизу м. Василівка на Запоріжчині. П’ятеро з них уже померли в черзі. Окупанти пропускають від 20 до 150 машин на день (приблизно 500 людей), але попит на виїзд значно більший. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

За п’ять місяців повномасштабної війни до лав ЗСУ вступили 7 тис. жінок. Усього в українській армії наразі служать понад 38 тис. жінок. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

В Україну прибули перші німецькі зенітні установки Gepard. Усього Німеччина планує передати Україні 30 таких установок. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Речник Агентства озброєнь Міністерства оборони Польщі Кшиштоф Платек підтвердив, що Польща вже передала Україні танки PT-91 Twardy. Точну кількість танків для України Платек не називає.

Україна отримає від Євросоюзу ще близько 1,6 млрд євро на відбудову інфраструктури.