Хроніка війни
4 серпня 2022 (163 день)

На Харківщині ворог намагається прорвати оборону наших військ біля с. Гусарівка – бойові дії тривають.

Спроби наступу росіян в районах с. Долини та Богородичне завершилися крахом та втечею – усе завдяки умілим діям наших військових.

На донецькому напрямі окупанти намагаються витіснити підрозділи Сил оборони із зайнятих позицій.

Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Яковлівка та Вершини – успіху не мав, відійшов.

Поблизу с. Травневе та Кодеми тривають бойові дії.

Загарбники здійснили чергову спробу наступальних дій в районі с. Піски – успіху не мають, бойові дії тривають.

Росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону неподалік м. Марʼїнка – зазнали втрат та відійшли.

Наші воїни зупинили ворожі наступальні дії у районах с. Білогірка та Лозове. ЗСУ відігнали окупантів.

ЗСУ звільнили с. Мазанівка та Дмитрівка, що на Донеччині. Про це заявив Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу.

На Донеччині зранку тривали інтенсивні обстріли м. Мар’їнка і с. Красногорівка, обстріл центральної частини м. Авдіївка. Бої в районі селища Піски тривали майже всю ніч. Також ворог наніс ракетний удар по опорній школі в селищі Очеретине. 3а добу по області – троє загиблих і п’ятеро поранених.

У с. Чорнобаївка знищено пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ ЧФ РФ. Про це повідомили в ОК «Південь».

У м. Харків росіяни вдарили по адміністративній будівлі Немишлянського району міста. Ніхто не постраждав. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

У м. Миколаїв близько 04:00 прогриміли потужні вибухи. Під обстріли потрапили два райони міста. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

У м. Нікополь вночі знову були ворожі обстріли повідомив голова районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

На Дніпропетровщині ворог знову обстріляв з «Градів» два райони – Нікопольський та Криворізький. Один будинок знищений, майже 50 – пошкоджені.

На Луганщині росіяни випустили три ракети, п’ять разів застосовували ствольну артилерію, ще п’ять – реактивну. Атаки підтримував мінометними та танковими обстрілами. В районах вісьмох населених пунктів росіяни бомбардували з повітря.

Росія обстріляла м. Торецьк на Донеччині. Загинуло вісім людей, ще четверо були поранені, зокрема троє дітей.

Міністри оборони України та США Олексій Резніков та Ллойд Остін провели чергову телефонну розмову, під час якої обговорили потреби України. Міністри обговорили наступний пакет допомоги, а Резніков ще й надав Остіну оновлену інформацію про ситуацію на місцях.

Уряд Албанії надав Україні грант на 1 млн євро. Кошти підуть на фінансування пріоритетних видатків держбюджету. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

До 225 військових канадських інструкторів навчатимуть новобранців з України тактики патрулювання, першої допомоги та поводженню зі зброєю. Про це розповіла міністерка оборони Канади Аніта Ананд.