Хроніка війни
10 серпня 2022 (169 день)

Щоб покращити своє тактичне положення, окупанти вели штурмові дії в районах населених пунктів Уди, Петрівка та Гусарівка. Українські воїни завдали їм значних утрат і змусили втікати.

Біля с. Велика Комишуваха загарбники вдалися до спроби прорвати оборону наших військ – успіху не мали, відійшли.

Наступальними та штурмовими діями росіяни намагалися просунутися також у районах населених пунктів Бахмут, Кодема, Спірне, Яковлівка та Соледар – так само відступили без успіху.

Ворог вів наступальні дії біля м. Авдіївка та с-ща Піски, де теж, отримавши гідну відсіч, відійшов.

Неподалік с. Лозове загарбники вирішили вести розвідку боєм. Потрапили під точний вогонь наших воїнів, зазнали втрат і хаотично відступили.

Напередодні на військовому аеродромі «Саки» в окупованому Криму пролунали вибухи. Окупанти тримали там літаки Су-30 СМ, Су-24, Іл-76 та іншу техніку. Про це заявив речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат. Командування ПС зазначило у своєму дописі про загальні втрати противника за добу: «Саки! Мінус дев’ять літаків окупантів».

В ОК «Південь» повідомили: «Наш вогневий контроль транспортно-логістичних шляхів на Херсонщині призвів до закріплення статусу мосту в районі Каховської ГЕС як непридатного для використання. Влучання акуратне, але дієве».

На Донеччині вводять особливий режим вʼїзду, виїзду та руху транспорту. Нові обмеження набудуть чинності 11 серпня, про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

До столиці привезли тіла ще 16 захисників м. Маріуполь. Про це повідомила патронатна служба полку «Азов», яка разом із поліцією, працівниками моргу й судмедекспертами та криміналістами здійснює огляд і реєстрацію останків.

На Дніпропетровщині вночі окупанти вдарили по м. Марганець та Мирівській громаді, двічі обстріляли Нікопольський район. Голова ОВА Валентин Резніченко повідомив, що станом на вечір відомо про 13 загиблих і 11 поранених (5 із них у тяжкому стані). У м. Марганець пошкоджено понад 20 багатоповерхівок, ЦНАП, палац культури, гуртожиток, дві школи, будівлю міськради та ще кілька адмінприміщень. Виведено з ладу лінію електропередач.

Ворог ударив по центральній частині м. Бахмут. Загинуло щонайменше семеро мирних жителів, іще шість зазнали поранень, про це поінформували в Офісі генпрокурора. Поруйновано магазини, приватні домівки та багатоповерхівки.

Віталій Кім, очільник Миколаївської ОВА, заявив, що вночі ворог обстріляв м. Миколаїв реактивними снарядами з РСЗВ «Смерч». За попередньою інформацією, трьох людей поранено. Серед них 13-річна дівчинка. Обстрілом пошкоджено житлові будинки. Також були влучання в територію підприємства, складські приміщення й автобазу.

Німеччина передала Україні ще чотири зенітні установки Gepard. Крім того, від німців надійшло 13 броньованих автомобілів: 3 евакуаційні машини й 10 HMMWV («Гамві»). Про це йдеться на сайті уряду ФРН.

США надаватимуть Україні військове обладнання для захисту «скільки потрібно». Про це повідомив американський міністр оборони Ллойд Остін під час візиту до Латвії.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що 130 данських інструкторів навчатимуть українських військових у Британії.