Хроніка війни
11 серпня 2022 (170 день)

На донецькому напрямі росіяни намагаються прорвати оборону наших військ і зайняти вигідні рубежі для відновлення наступу на м. Краматорськ та Бахмут.

Безуспішними були їхні спроби покращити своє тактичне положення неподалік населених пунктів Григорівка, Верхньокам’янське та Івано-Дар’ївка. Наші воїни їх відкинули.

Ворог намагався також прорвати оборону українських військ і просунутися в районі населених пунктів Яковлівка, Бахмутське, Зайцеве, Вершина та Дача. Українські захисники завдали окупантам утрат і примусили їх до втечі.

Загарбники почали штурмові дії в районі м. Мар’їнка та с-ща Піски, але успіху не мали, зазнали втрат і відійшли.

Так само відступили з утратами окупанти і при спробі штурму поблизу с. Павлівка.

В ОК «Південь» повідомили, що поблизу с. Новокам’янка знищено командний пункт 126-ї бригади берегової охорони російського ВМФ. У районі с-ща Червоний Маяк 49-та ворожа армія залишилася без пункту управління. А в с. Іщенка уражено командний пункт 76-ї десантно-штурмової дивізії.

Уночі росіяни відкрили вогонь по чотирьох районах Дніпропетровської області: Нікопольському, Криворізькому, Синельниківському та Дніпровському. Нікопольський район ворог тричі обстріляв із «Градів». 120 прильотів. Від обстрілів у м. Нікополь загинуло троє людей. Дев’ятеро поранені, серед них 13-річна дитина. Пошкоджено понад 40 багатоповерхівок, три школи, магазини, гаражі, автівки. Понад 6 тис. осіб залишилися без світла. У Синельниківському районі рашисти вдарили по Великомихайлівській громаді. Пошкоджені млин та будинки. Постраждало подружжя – жінка в лікарні.

Харківський мер Ігор Терехов повідомив про обстріл міста – влучення у двір житлового будинку в Київському районі. Про потерпілих наразі невідомо.

Також ворог зі «Смерчів» атакував портову інфраструктуру Миколаївщини.

«Енергоатом» офіційно повідомив про обстріл окупантами території поблизу Запорізької АЕС. Унаслідок удару на станції не вдалося вчасно провести «перезмінку». Загарбники влучили зовсім неподалік від першого енергоблока, пошкодивши насосну станцію господарсько-побутових стоків. Поблизу зафіксовано велике задимлення. Ворог уже чотири рази обстріляв територію, прилеглу до АЕС.

«За попередніми даними, до 13 тис. осіб з числа діючих і колишніх військових підрозділів білоруських сил спеціальних операцій, а також ОМОНу підписали згоду на участь у війні проти України», – повідомив Генштаб ЗСУ.

Наша держава формує власні військові традиції. Відповідно до завдань, визначених Головнокомандувачем Збройних сил України, у підрозділах цивільно-військового співробітництва, які беруть участь у транспортуванні тіл полеглих захисників, здійснено реформування Гуманітарного проєкту ЗСУ «ЕВАКУАЦІЯ 200» в Гуманітарний проєкт «НА ЩИТІ».

Не лише Донеччина: обов’язкову евакуацію можуть оголосити і в інших регіонах. Відповідну заяву зробила Ірина Верещук, міністр із питань реінтеграції.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив, що Сполучене Королівство передасть Україні три реактивні системи залпового вогню на підкріплення тим трьом, які вже є в Києва, а також «значну» кількість ракет до них.

Парламент Латвії визнав насильство Росії проти мирного населення України та інших країн тероризмом, а саму Росію – спонсором тероризму. Про це йдеться в офіційній заяві Сейму.

Ще майже 1,5 млрд євро військової допомоги надійде Україні від північноєвропейських союзників. Таке рішення ухвалили країни – учасниці конференції в м. Копенгаген. Про це повідомили в Міноборони Данії.