Хроніка війни
14 серпня 2022 (173 день)

На слов’янському напрямі українські воїни відбили штурм у районі с. Долина.

На краматорському – ворог намагався розвідати позиції наших військ біля с. Серебрянка, але зазнав вогневого ураження й ретирувався. Такий самий результат мала його спроба розвідки боєм у бік с. Веселе.

Противник ризикнув піти на штурм неподалік с-ща Спірне та с. Івано-Дарʼївка. Це закінчилося для нього втратами та відступом.

Українські воїни знешкодили розвідгрупу росіян у районі м. Соледар.

Окупанти вели наступальні бої перед населеними пунктами Яковлівка, Соледар, Вершина, Кодема та Зайцеве, де зазнали втрат і відійшли. Біля м. Бахмут їхні підрозділи мали частковий успіх.

Противник вдавався до штурмових дій також біля населених пунктів Красногорівка та Піски. Успіху не мав, відійшов.

Невдалими виявилися наступальні бої окупантів і неподалік с. Павлівка та Времівка.

Очільниця об’єднаного координаційного пресцентру оборони «Південь» Наталія Гуменюк підтвердила нічні удари ЗСУ по Антонівському мосту. За її словами, вони були потрібні, щоб «остаточно закріпити його статус» як непроїзного.

Напередодні на Донеччині армія РФ застосувала проти мирного населення ЗРК С-300, артилерію, РСЗВ «Град» і «Смерч». Зруйновано та пошкоджено 38 об’єктів: 31 житловий будинок, ТЕС, фільтрувальну станцію, ангар, цивільні авто, випалено поле пшениці.

Валентин Резніченко, очільник Дніпропетровської ОВА, розповів, що російська армія знову обстріляла два райони області: Нікопольський і Криворізький. По м. Нікополь поцілили зі ствольної артилерії. 20 влучань. У місті пошкоджено дев’ять багатоповерхових та вісім приватних будинків, школу, кілька магазинів. Обстрілом зачепило газопроводи й лінії електропередач. По м. Марганець росіяни били з РСЗВ «Град». У мирні квартали прилетіло 30 російських снарядів. Поранено 69-річного чоловіка.

Окупанти обстріляли м. Енергодар із передмістя. Смертельних поранень зазнав працівник Запорізької АЕС, цеховий майстер, який вигулював собаку. Тварина загинула теж. Іще двоє жителів міста поранені, їх доправлено до лікарні. Про це розповів мер Дмитро Орлов.

Міністр оборони Естонії Ганно Певкур заявив, що Балтійське море стане внутрішнім морем НАТО. Естонія та Фінляндія домовилися об’єднати свої берегові оборони після вступу останньої до Північноатлантичного Альянсу. Це дасть змогу закрити вихід до Балтійського моря російським військовим кораблям.

Цвинтар автомобілів у м. Ірпінь прикрасили соняшниками. Художники Олена Янко (Україна) та Trek Thunder Kelly (США) назвали свій проєкт Flowers of Hope. Мета акції, за словами художників, привернути увагу до наслідків війни й зібрати кошти на гуманітарну допомогу.