Хроніка війни
15 серпня 2022 (174 день)

На харківському напрямі загарбники мали намір прорвати позиції Сил оборони на ділянці Козача Лопань – Уди, але українські захисники, давши бій, відкинули їх назад.

На слов’янському напрямі ворог з артилерії безуспішно тиснув і намагався вибити підрозділи ЗСУ в районах населених пунктів Грушуваха, Краснопілля, Асіївка та Мазанівка. Штурм із метою покращити своє тактичне положення в районі Довгеньке – Мазанівка загарбникам не вдавсь, і вони відступили.

Наступальні та штурмові дії на краматорському напрямі окупанти спробували організувати в районі населених пунктів Івано-Дарʼївка, Виїмка та Веселе. Утім, після потужної відповіді воїнів України й там утекли на попередні позиції.

На бахмутському напрямі ворог здійснив спробу штурму з району Вуглегірської ТЕС у бік с. Вершина й з утратами відійшов.

Окупанти безуспішно намагалися виправити своє тактичне положення біля с-щ Старомихайлівка та Невельське.

На новопавлівському й запорізькому напрямах росіяни отримали відсіч на ділянках Славне – Новомихайлівка, Солодке – Водяне, Солодке – Володимирівка, Єгорівка – Павлівка й так само з утратами відступили.

Партизани підірвали залізничний міст, яким окупанти перекидали військову техніку. Після підриву мостів у Херсонській області місцеве «керівництво» окупантів утікає до м. Мелітополь. Водночас російські військовослужбовці вивозять свої сім’ї з міста. Про це розповів мелітопольський мер Іван Федоров.

Напередодні в м. Попасна ЗСУ влучним ударом розбили штаб ПВК «Вагнер». Кількість загиблих уточнюють. Про це повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

За даними, які озвучив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, на один військовий об’єкт, обстріляний росіянами, припадає 73 цивільних. «Ми бачимо цифри – понад 22 тис. об’єктів цивільних уражених і всього близько 300 військових об’єктів».

Уночі росіяни обстріляли територію Марганецької ТГ, снаряди впали за межами населених пунктів, люди й будівлі не постраждали. Нічний залп по м. Нікополь 20 реактивними боєприпасами та кілька залпів ствольної артилерії поцілили в територію підприємств. Є руйнування, люди ураження не зазнали. Про це повідомив голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

Мер м. Миколаїв Олександр Сєнкевич розповів, що внаслідок нічного обстрілу міста пошкоджено ще один навчальний заклад і готель на околицях. За попередніми даними – без жертв та постраждалих.

Російська армія знову обстріляла м. Слов’янськ на Донеччині. Під удар потрапили два мікрорайони, зокрема центр міста. Пошкоджено багатоповерхівку. Постраждалих немає. Про це повідомив міський голова Вадим Лях.

Під час ранкового обстрілу м. Харків поранено п’ятьох мирних жителів. Про це інформує мер Ігор Терехов.

Повітряні сили України отримали чотири вертольоти в подарунок від Латвії, найближчим часом вони ввійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ.

Президент Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Строк дії воєнного стану в Україні продовжено від 05:30 23 серпня 2022 р. на 90 діб. Також Рада підтримала затвердження Указу «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

ЄС та 42 країни окремо опублікували заяву, в якій закликають Росію негайно вивести війська з території Запорізької АЕС і України.