Хроніка війни
17 серпня 2022 (176 день)

Ворог спробував прорвати оборону наших військ у напрямах населених пунктів Леб’яже та Базаліївка – успіху не мав, відійшов.

Також намагався просунутися до с-ща Новодмитрівка та с. Мазанівка, але й там мусив відступити.

Штурмовими діями загарбники безуспішно силкувалися покращити тактичне положення біля с. Веселе.

Українські воїни придушили всі подібні спроби росіян також поблизу населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Кодема, Зайцеве та Майорськ.

Ворог має частковий успіх у напрямі с-ща Опитне.

Загарбники здійснили безуспішну спробу просунутися до с. Шевченкове й мають частковий успіх у напрямі с. Новомихайлівка.

Намагалися вони покращити своє тактичне положення й біля с. Білогірка. Наші воїни повністю зламали плани окупантів й відкинули їх на попередні позиції.

ЗСУ контролюють 45 % території Донеччини. Найнапруженіша боротьба з ворогом точиться на лиманському та бахмутському напрямах. Про це сказав голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Після останніх подій у Криму рашисти терміново переміщують свої літаки та гелікоптери в глиб півострова й на аеродроми Росії.

Напередодні літаки РФ під виглядом тренувальних польотів вилетіли з території Білорусі й завдали удару ракетами X-59 по військовому аеродромі на Житомирщині. Як повідомили в повітряному командуванні «Центр», обстрілом пошкоджено злітно-посадкову смугу та кілька одиниць автотехніки. Особовий склад не постраждав – перебував в укритті.

По портовій інфраструктурі м. Миколаїв напередодні надвечір росіяни вдарили реактивними снарядами із системи залпового вогню «Смерч». Про це повідомили в ОК «Південь». Попередньо відомо, що людських утрат немає.

На Дніпропетровщині в м. Нікополь унаслідок обстрілу пошкоджень зазнали шість приватних будинків, автомобілі та газогони низького тиску. Обірвано лінію електропередач, інформація про постраждалих не надходила.

На Донеччині зранку окупанти обстріляли м. Дружківка, де пошкоджено близько десятка приватних будинків. Також під вогнем опинилися населені пункти Авдіївка, Бахмут, Зайцеве, Карлівка, Билбасівка. Підтверджено загибель двох людей, іще семеро цивільних зазнали поранень.

Уранці ворог обстріляв м. Миколаїв ракетами типу С-300. Повідомляється про влучання по цивільних об’єктах, зокрема дві ворожі ракети поцілили в Чорноморський національний університет імені Петра Могили. Також пошкоджено приватні будинки та підприємство. За попередньою інформацією, обійшлося без жертв і постраждалих. Про це повідомив мер обласного центру Олександр Сєнкевич.

Уночі Одещину було атаковано літаками стратегічної авіації Ту-22М3 з пуском ракет Х-22. Знищено базу відпочинку й кілька будівель дачного кооперативу. Чотирьох цивільних поранено, їм надали медичну допомогу. Пожежу локалізовано.

У списках поранених та загиблих під час теракту в смт Оленівка знайшли розбіжності. Наразі очікується приїзд окремої місії ООН, яка розслідуватиме вбивство українських військовополонених. Представникам України досі не дають змоги зустрітися з бійцями, які вижили. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Генсек ООН Антоніу Ґутерреш удруге від початку війни відвідає Україну. 18 серпня він приїде до м. Львів, де зустрінеться з Президентами України Володимиром Зеленським і Туреччини – Реджепом Таїпом Ердоганом, а потім відбуде до порту м. Одеса.

Туреччина оголосила про початок військової операції проти курдських воєнізованих формувань на суміжній стороні найближчим часом.