Хроніка війни
18 серпня 2022 (177 день)

Окупанти вдалися до спроби наступу на ділянці Миколаївка – Виїмка, але зазнали втрат і відступили.

Наступальними та штурмовими діями ворог хотів прорвати оборону наших військ і просунутися з районів населених пунктів Володимирівка, Покровське, Клинове, Семигір’я та Гольмівське до м. Бахмут. Успіху не мав, відійшов.

Також росіяни безуспішно намагалися покращити своє тактичне положення на відрізках Верхньоторецьке – Камʼянка, Новоселівка-Друга – Авдіївка, Піски – Первомайське та Лозове – Первомайське.

Наступальними діями вони спробували покращити своє тактичне положення також на ділянці Тарамчук – Водяне. Отримавши жорстку відсіч, відступили й там.

ЗСУ знищили російський склад постачання боєкомплекту в с. Білогірка та військову базу в м. Нова Каховка на Херсонщині. Про це повідомили в ОК «Південь».

600 млн грн, які українці зібрали на безпілотники Bayraktar, пішли на купівлю супутника. Про це поінформував Сергій Притула. «Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть з оперативним плануванням операцій. Бавовни буде багато».

Напередодні РФ ударила по гуртожитку в м. Харків крилатою ракетою «Калибр». У будівлі проживало понад 30 людей, зокрема пенсіонери та діти. Кількість жертв ворожого удару станом на вечір: 7 осіб загинуло, 17 – поранено, серед них 11-річна дитина. Уранці окупанти знову завдали ракетного удару по гуртожитку в Слобідському районі міста – 16 постраждалих, серед них двоє дітей.

Близько 04:00 ворог завдав сьогодні ракетного удару по м. Красноград на Харківщині. Зруйновано житлові будинки, понад 10 – пошкоджено. Загинуло подружжя, дві людини зазнали поранення, серед них дитина 12 років.

У м. Запоріжжя близько 03:00 чотири ракети влучили в об’єкт інфраструктури Шевченківського району. Убито жінку, ще трьох людей поранено. Про це повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

За попередньою інформацією, внаслідок денних обстрілів м. Миколаїв двоє осіб зазнали поранень, їх госпіталізовано. Одна людина померла дорогою до лікарні. Триває збір детальної інформації про наслідки обстрілів. Про це розповів мер Олександр Сєнкевич.

На Дніпропетровщині знову двічі обстріляли м. Нікополь, поранили жінку. У місті пошкоджено 15 будинків, господарські споруди, автівку, школу, магазин, храм, а також два газогони та лінії електропередач.

У Запорізькій області глава держави створив Бердянську міську військову адміністрацію.

Президент України зустрівся з Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутеррішем у м. Львів. Вони обговорили розвиток зернової ініціативи, питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону наших військовослужбовців і медиків. Там-таки Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Ішлося про вдосконалення зернової ініціативи, ситуацію навколо Запорізької АЕС, ядерний шантаж із боку окупантів, масштабну крадіжку Росією зерна на тимчасово окупованій території України. Заторкнули питання оборонної взаємодії.

Туреччина долучиться до повоєнної відбудови України. Меморандум підписали міністр інфраструктури Олександр Кубраков і турецький міністр торгівлі Мехмет Муш.

Канада надасть Україні 450 млн канадських доларів на закупівлю газу. Виділені кошти допоможуть підготуватися до опалювального сезону. Про це повідомив український прем’єр-міністр Денис Шмигаль.