Хроніка війни
19 серпня 2022 (178 день)

На харківському напрямі окупанти намагалися покращити своє тактичне положення неподалік с-ща Питомник, отримали відсіч і відступили. Дистанційно замінували райони смт Старий Салтів та с. Верхній Салтів.

На слов’янському напрямі в районах населених пунктів Карнаухівка, Дібрівне, Вірнопілля й Долина противник спробував прорвати оборону ЗСУ, але зазнав утрат і втік.

На краматорському напрямі загарбники хотіли просунутися біля с-ща Виїмка та с. Івано-Дарʼївка, але після жорсткої відсічі відійшли й тут.

На авдіївському напрямі росіяни наступали в районах населених пунктів Опитне, Піски та Майорськ, де так само, не здобувши успіху, відійшли.

На новопавлівському напрямі ворог вдавався до спроб покращити своє тактичне положення біля с. Новомихайлівка, але й там з утратами відступив.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що з боку Білорусі не виявлено наступальних угруповань, які могли б атакувати на волинському й поліському напрямах.

На Дніпропетровщині ворог масовано вдарив по трьох районах. У Криворізькому районі в Апостолівській громаді росіяни вбили 36-річного чоловіка, обстрілом із систем «Ураган» пошкодили житло, газогін та лінію електропередач. У Синельниківському районі в Межівській громаді поранення зазнав 12-річний хлопчик – у його будинок прилетіли снаряди з російської РСЗВ «Торнадо-С». Також ворог спрямував 10 снарядів зі ствольної артилерії в центр м. Нікополь – пошкоджено до 20 багатоповерхівок, з десяток магазинів, ліцей, банк та автобусну зупинку.

П’ять снарядів із російської ствольної артилерії поцілили в житлові квартали м. Марганець. За попередніми даними, поранено двох людей.

Окупанти знову обстріляли Чорноморський національний університет у м. Миколаїв. Про це повідомив мер Олександр Сєнкевич.

Харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, що російські війська вранці знову піддали місто обстрілу. Вибухи пролунали в трьох районах. Одного з ударів завдано по житловому об’єкту, одна людина постраждала. Ще одного – по об’єкту інфраструктури, там почалася пожежа.

Окупанти не припиняють нищити наші освітні заклади, зокрема вранці частково пошкоджено будівлю Краматорського технологічного технікуму. За попередньою інформацією, обійшлося без жертв. Про це повідомив мер міста Олександр Гончаренко.

За гроші, зібрані українцями на «народні Байрактари», придбали космічний супутник компанії ICEYE. У Data Analytics запевнили, що навіть по завершенні оплаченого терміну доступу до бази даних апарат буде українським, і додали, що наша сторона отримує і цей супутник, і доступ до бази даних сузір’я інших. ICEYE працюватиме над Україною виключно для досягнення цілей та виконання завдань ЗСУ.

США нададуть Україні новий пакет військової допомоги на 775 млн доларів. Її, як повідомляє сайт Білого дому, затвердив президент Джозеф Байден. Гроші підуть, зокрема, на предмети оборонного призначення та послуги Міністерства оборони. Також частину з них витратять на військову освіту й підготовку українських військових.

Німеччина передала Україні ще три зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, а також 11 гусеничних бронетранспортерів М113 і 1 тис. сухпайків. Про це йдеться на сайті її уряду.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш прибув до Одеського порту. Сьогодні він домовлятиметься з Президентами України й Туреччини Володимиром Зеленським та Реджепом Таїпом Ердоганом щодо «зернових коридорів».