Хроніка війни
23 серпня 2022 (182 день)

На бахмутському напрямі загарбники невдало провели розвідку боєм і відступили від смт Зайцеве. Спроби атакувати населені пункти Соледар, Кодема, Бахмут і Курдюмівка також провалилися, росіяни відійшли й там.

Наступальними діями ворог пішов на прорив оборони ЗСУ, щоб просунутися до населених пунктів Красногорівка, Первомайське та Невельське – був зупинений і під вогневим впливом наших воїнів хаотично відступив.

На новопавлівському напрямі вилазка загарбників із метою покращення тактичного положення біля с. Новомихайлівка та с-ща Золота Нива не мала успіху.

На південнобузькому напрямі окупанти застосували танки, ствольну артилерію та РСЗВ – під обстрілом опинилися населені пункти Мирне, Новогригорівка, Червона Долина, Первомайське.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи знищили склад із боєприпасами та командний пункт 247-го десантно-штурмового полку в с. Чорнобаївка, а також командний пункт 331-го парашутно-десантного полку в с. Нововоскресенське і ще один склад боєприпасів у с. Благодатне.

Валентин Резніченко, очільник Дніпропетровської ОВА, розповів, що вночі в Зеленодольській громаді росіяни вбили 45-річну жінку. Її чоловіка поранено. Дім родини пошкоджений. По Марганецькій громаді двічі стріляла російська важка артилерія. Туди прилетіло 13 снарядів. У м. Марганець постраждали дві жінки.

У м. Дніпро поцілянням російської ракети один приватний будинок зруйновано, один пошкоджено. Обійшлося без постраждалих. На м. Нікополь російська армія спрямувала три дрони-камікадзе та 20 снарядів із РСЗВ «Град». Пошкоджено кілька приватних будинків. Зачепило й місцевий водно-спортивний комплекс.

Рашисти вдень з артилерії обстріляли Шевченківський район м. Харків. Про це розповів міський голова Ігор Терехов.

По Луганщині окупанти випустили 14 ракет, здійснили сім обстрілів зі ствольної та реактивної артилерії, не раз застосовували авіацію.

На Донеччині загарбники вночі обстріляли м. Слов’янськ – згорів приватний будинок, а також м. Гірник – пошкоджено шість багатоповерхівок і три приватні будинки. Також під обстрілами виявилися населені пункти Бахмут, Авдіївка, Костянтинопіль, Часів Яр, Кліщіївка, Максимільянівка. По області – один загиблий і сім поранених.

Від початку російського повномасштабного вторгнення покинути свої домівки змушена була майже третина українців – близько 11,1 млн людей. При цьому 4,7 млн із них уже повернулися назад. Про це йдеться в доповіді на сайті Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Найбільше українців виїхало до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Молдови.

Понад 1 тис. дітей із тимчасово окупованого м. Маріуполь примусово поселені в сім’ях на російській території. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Президент Польщі Анджей Дуда прибув до м. Київ. Окрім зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським, він узяв участь у Другому саміті з деокупації «Кримська платформа».

Канада та Німеччина нададуть Україні системи ППО, ракетні системи й тонни боєприпасів. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц. Він додав, що країни вже погодили новий пакет військової допомоги.

Швеція виділить додатковий пакет допомоги Україні найближчим часом. Про це на онлайн-саміті повідомила Маґдалена Андерсон, прем’єр-міністр країни.

МКІП презентувало проєкт «Збережіть українську культуру», в межах якого збирають кошти на відновлення культурної спадщини України. Від 24 лютого російські війська пошкодили або зруйнували 469 об’єктів нашої вітчизняної культурної спадщини. Про це поінформував міністр культури Олександр Ткаченко.