Хроніка війни
27 серпня 2022 (186 день)

На харківському напрямі окупанти намагалися провести штурм у районі с. Дементіївка, отримали відсіч і відійшли.

На слов’янському – спробували наступати на с. Бражківка, успіху не досягли теж, відступили з утратами.

На краматорському – вели наступ у напрямі с. Григорівка – провалилися їхні плани й там.

На бахмутському – наші захисники після ударів авіації ворога відбили його наступ у бік населених пунктів Соледар та Зайцеве.

На авдіївському напрямі противник наступальними діями намагався просунутися до населених пунктів Невельське й Олександропіль, успіху не мав, відійшов.

Наша армійська авіація завдала трьох ударів по двох опорних пунктах противника в с. Солдатське й Олександрівка, по району зосередження живої сили, озброєння й техніки в с. Високопілля.

Нині День авіації України. За пів року широкомасштабної війни 18 військових льотчиків удостоєні найвищого звання Героя України, сотні воїнів-авіаторів отримали високі державні нагороди.

Сьогодні п’ятьом бригадам територіальної оборони глава держави вручив Бойові Прапори.

Близько 02:00 рашисти завдали удару ракетами «Искандер» по Основ’янському та Київському районах м. Харків. За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих. Увечері – вдарили по Шевченківському району міста, по території одного з підприємств, касетними снарядами з РСЗВ «Ураган». Постраждалих та пожежі немає. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

Олександр Старух, очільник Запорізької ОВА, поінформував, що вночі росіяни обстріляли навчальний заклад в одній із громад. Поруйновано корпуси. Кілька з них узагалі не підлягають відновленню. Потужними вибухами понищено класи, вибито величезну кількість вікон.

Зазнала вночі інтенсивних обстрілів і Дніпропетровщина. До м. Нікополь прилетіло сім снарядів важкої артилерії. Пошкоджено приватні будинки, навчальний центр, лінії електропередач. Без світла залишилося майже 5 тис. родин. На Марганецьку та Червоногригорівську громади ворог спрямував понад 20 снарядів із РСЗВ «Град» і важкої артилерії. По Криворізькому району росіяни стріляли зі ствольної артилерії та систем «Ураган».

Уночі росіяни знов ударили м. Слов’янськ на Донеччині. Були влучання в районі залізничного вокзалу. Там згорів приватний будинок. Також поцілили у склад керамічної продукції. Жертв пощастило уникнути.

Понад 220 снарядів упродовж дня випустив ворог по прикордонню Сумщини. Під час обстрілу Новослобідської громади поранено двох людей – це члени однієї родини, міна влучила в їхній дім. В одному із сіл Білопільської громади обстрілом пошкоджено всю інфраструктуру. Туди прилетіло близько пів сотні мін. Про це розповів керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Велика Британія надасть Україні підводні безпілотники для розмінування берегової лінії і навчить українських військових ними керувати.