Хроніка війни
29 серпня 2022 (188 день)

На слов’янському напрямі окупанти намагалися покращити своє тактичне положення біля населених пунктів Богородичне й Долина – Сили оборони дали відсіч, і вони відступили.

Усі спроби штурму с. Івано-Дарʼївка на краматорському напрямі теж скінчилися для росіян провалом. Зазнавши втрат, загарбники втекли й там.

Також воїни ЗСУ, зупинивши наступ ворога, відтіснили його від населених пунктів Соледар, Весела Долина, Бахмут і Кодема.

На авдіївському напрямі рашистам не вдався штурм населених пунктів Марʼїнка, Первомайське та Невельське, вони відійшли.

Провалилися плани окупантів і поблизу с. Павлівка, що на новопавлівському напрямі.

На південнобузькому напрямі штурм і наступ загарбників із метою покращити тактичне положення неподалік с. Потьомкіне захлинулися, вони відступили.

ЗСУ прорвали першу лінію оборони ворога біля м. Херсон. 109-й полк «ДНР» відійшов зі своїх позицій. Російські десантники, які були його підтримкою, теж утекли з поля бою. Про це повідомили в оперативному угрупованні військ «Каховка».

На Херсонщині ЗСУ розбили практично всі великі мости – Антонівські залізничний та автомобільний і Новокаховський. Залишилися тільки піші переходи. Російські війська виявилися відрізаними від постачання озброєнь та підкріплення особовим складом із території Криму. Про це повідомили в оперативному угрупованні військ «Каховка».

У Херсонській області станом на вечір: у м. Берислав – влучання в машзавод, де була база окупантів; влучання в пост біля Північнокримського каналу, де базувався ворог; влучання в переправу біля с. Львове, Бериславський район; крім того знищено склад боєприпасів у с. Гаврилівка того самого району.

Увечері в м. Херсон лунали потужні вибухи: ЗСУ влучно вдарили по трьох пунктах управління російської армії. Завдано ударів по пунктах управління також у с. Дар’ївка та пункту російської 35-ї армії в м. Нова Каховка. Тривають важкі бойові дії на Бериславщині. Про це повідомили в ОК «Південь».

Олег Синєгубов, очільник Харківської ОВА, повідомив, що близько 07:00 окупанти вдарили касетними боєприпасами по Київському району обласного центру. Пошкоджено житлові будинки. Поранення зазнав один чоловік. Також напередодні ввечері росіяни завдали двох ракетних ударів по харківському середмістю. Частково зруйновано адміністративні будівлі. Люди не постраждали.

Напередодні ввечері в м. Енергодар ворог обстріляв житлові квартали. 10 осіб мають численні осколкові поранення різної ступеня важкості. Знищено й пошкоджено щонайменше 20 автівок. Про це повідомив Дмитро Орлов, міський голова.

На Дніпропетровщині загарбники вночі обстріляли Нікопольський, Синельниківський та Дніпровський райони. У смт Червоногригорівка пошкоджено 15 будинків, підприємство, храм і лінії електропередач. В обстріляному м. Нікополь одна людина загинула, п’ятеро поранені.

На Донеччині під обстрілами виявилися м. Слов’янськ, Костянтинівка, Авдіївка, Бахмут та інші населені пункти. По області – вісім загиблих, сім поранених. Пошкоджені багатоповерхівка, 17 приватних житлових будинків, два цехи промислового підприємства, господарська споруда.

Мер м. Миколаїв Олександр Сєнкевич показав, чим була наповнена ракета, яка сьогодні вдень поцілила в парк у центрі міста. Людей поруч не було, тому обійшлося без жертв. Загалом за сьогодні в м. Миколаїв від обстрілу загинули дві особи, 24 – поранені.

Президент Володимир Зеленський нагородив почесною відзнакою «За мужність та відвагу» сім військових частин Повітряних сил і три – Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Військові частини Сухопутних військ Збройних сил України його указом удостоєно почесних найменувань. 1129-му зенітному ракетному полку Сухопутних військ Збройних сил України присвоєно назву «Білоцерківський»; 110-й окремій механізованій бригаді ЗСУ – «Марка Безручка»; 68-й окремій єгерській бригаді – «Олекси Довбуша»; 61-й окремій піхотній бригаді – «Степова»; 60-й окремій піхотній бригаді – «Інгулецька»; 3-й окремій танковій бригаді – «Залізна».

Швеція виділяє новий пакет оборонної допомоги Україні на 100 млн доларів і додатковий пакет гуманітарної допомоги такого самого обсягу. Про це повідомила Маґдалена Андерсон, прем’єр-міністр королівства, на спільній пресконференції з очільником українського МЗС Дмитром Кулебою в м. Стокгольм.