Хроніка війни
1 вересня 2022 (191 день)

На слов’янському напрямі відбито спробу наступу ворога в бік с. Долина, окупанти відступили.

На бахмутському – просування росіян до населених пунктів Весела Долина, Соледар, Бахмутське та Зайцеве Сили оборони теж зупинили, змусивши росіян відійти.

На авдіївському – загарбники тероризують авіаударами райони с. Времівка, Нескучне та Олександропіль. З утратами вони відсунулися від населених пунктів Первомайське, Невельське та Опитне.

Невдалим для противника виявився і штурм с. Водяне, що на новопавлівському напрямі. Захисники України засобами ураження відігнали й там його на попередні позиції.

На Дніпропетровщині вночі рашисти обстріляли Нікопольський та Криворізький райони з РСЗВ «Град» і важкої артилерії, про це поінформував голова Дніпропетровської ОВА. Поцілили по центру смт Червоногригорівка. Одного чоловіка поранено – він у важкому стані. У селищі пошкоджені 12 будинків, ліцей, селищна рада. У Мирівській, Зеленодольській та Марганецькій громадах є руйнації, але без постраждалих.

По Одеській області росіяни випустили дві ракети типу «Оникс» – одну знищили сили ППО, друга поцілила у відкриту місцевість. Руйнувань та постраждалих немає.

На Донеччині під обстрілами вночі виявилися м. Бахмут і Авдіївка, с. Орлівка та інші населені пункти. У м. Часів Яр обстріляно колишню школу-інтернат. По області – 5 загиблих, 12 поранених.

Тривають обстріли Миколаївщини. У Шевченківській громаді вночі частково зруйновано адмінкорпус, школу, складські приміщення, десятки житлових будівель.

На сьогодні вже понад 4 тис. воїнів ЗСУ пройшли курс оволодіння іноземними зразками озброєння та військової техніки у 14 країнах-партнерах. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов під час онлайн-брифінгу представників Сил безпеки та оборони.

Рашисти й надалі перешкоджали місії МАГАТЕ дорогою до Запорізької АЕС. Окупанти вели артобстріл заздалегідь погодженого маршруту її слідування, про це повідомив очільник місцевої ОВА. Після ранкових обстрілів російськими військами м. Енергодар – троє загиблих і семеро поранених.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі та більшість учасників місії на цей час уже поїхали із Запорізької АЕС. На 18:00 там були присутні п’ятеро представників делегації Міжнародного агентства з атомної енергії, які розвантажували привезене обладнання і продовжували роботу на станції, про це заявили в Енергоатомі.