Хроніка війни
3 вересня 2022 (193 день)

Сили оборони відбили атаки ворога поблизу населених пунктів Долина, Соледар, Новобахмутівка, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка.

Українська авіація завдала щонайменше п’яти ударів і знищила бойову техніку, засоби РЕБ, ППО та значну кількість живої сили на донецькому й південнобузькому напрямах.

Сили ППО на різних напрямах знищили один ворожий гелікоптер, три БпЛА та п’ять крилатих ракет «Калибр».

Ракетні війська й артилерія ЗСУ виконують завдання з контрбатарейної боротьби, порушують системи управління та логістичного забезпечення росіян. Знищено три пункти управління противника.

Ліквідовано один об’єкт розміщення особового складу окупантів – у зоні ураження виявився підрозділ ворожих спецпризначенців. Інформація щодо втрат уточнюється.

Розбито техніку РЕБ і склад боєприпасів, чим значно зменшено можливості рашистів вести наступальні дії. Поточна оперативна обстановка на півдні України: наша авіація завдала ударів по опорних пунктах, районах зосередження живої сили й техніки, командних пунктах і транспортних шляхах.

На Херсонщині станом на вечір: у районі м. Олешки знищені російський склад боєкомплектів і техніка; у Херсонському районі – влучання в базу окупантів; у м. Херсон – поцілено в базу росіян у готелі; в районі смт Антонівка – точкові влучання по техніці окупантів.

Уночі на Дніпропетровщині підрозділи зенітних ракетних військ Повітряного командування «Схід» збили всі п’ять крилатих ракет «Калибр», випущених окупантами з акваторії Чорного моря.

Уночі росіяни вдарили з комплексу ЗРК С-300 по Новобаварському району м. Харків. Пошкоджено школу, ракета влучила в землю поруч з адмінбудівлею, вибито вікна. Постраждалих немає. По області окупанти впродовж доби обстрілювали Харківський, Ізюмський, Богодухівський райони. Є постраждалі серед цивільних, за добу госпіталізували шістьох людей.

Очільниця Миколаївської облради з гуманітарних питань Ганна Замазєєва повідомила, що сильні обстріли регіону тривають. Є постраждалі: двоє поранених – у м. Миколаїв, четверо – в смт Березнегувате. Серед поранених – двоє дітей. Загинула восьмирічна дитина.

Два обстріли за ніч на Дніпропетровщині. У м. Нікополь – без постраждалих та руйнувань. У м. Марганець – окупанти вдарили 20 реактивними боєприпасами з РСЗВ «Град». Є пошкодження житлових будинків, будівель гаражного кооперативу, автомобілів, газо- та електромереж. Постраждалих немає. Про це повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

На Донеччині вночі – ракетні удари по м. Слов’янськ, смт Билбасівка та м. Краматорськ. Пошкоджено промислові об’єкти й приватні будинки. По області – троє загиблих, троє поранених. Регіон залишається без газу й частково без води та електрики. Обов’язкова евакуація населення триває.

Валентин Резніченко, очільник Дніпропетровської ОВА, повідомив про загибель у м. Зеленодольськ від обстрілу дев’ятирічного хлопчика. По обіді окупанти двічі обстріляли Зеленодольську громаду з РСЗВ «Ураган». За попередніми даними, 10 людей постраждали. У м. Зеленодольськ понівечено вісім багатоповерхівок, магазини, дитячий садок, ліцеї та ЦНАП. У с. Велика Костромка пошкоджено будинки.

Нацполіція від початку повномасштабного російського вторгнення зафіксувала 22 тис. ворожих обстрілів, від дій окупантів загинули понад 7 тис. мирних жителів України. Такі цифри навів перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

Командир 831-ї бригади тактичної авіації отримав стрічку, що символізує почесну відзнаку «За мужність та відвагу», якою військова частина нагороджена 15 червня 2022 р. Саме в цій авіабригаді служили й отримали звання Героя України посмертно льотчики-винищувачі полковник Олександр Оксанченко та майор Степан Чобану.