Хроніка війни
5 вересня 2022 (195 день)

Поблизу м. Херсон Сили оборони вивели з ладу переправи загарбників і зірвали їхні намагання відновити перекидання військ через р. Дніпро.

Українські захисники придушили наступ ворога в районах населених пунктів Білогорівка, Григорівка, Покровське, Бахмутське, Лозове, Спартак, Соледар, Зайцеве та Семигір’я.

На краматорському напрямі ЗСУ мають тактичний успіх і витискають рашистів із раніше зайнятих ними позицій.

Авіація Сил оборони завдала понад 15 ударів по особовому складу, бойовій та спеціальній техніці, а також інших військових об’єктах рашистів.

У результаті успішного ракетного та артилерійського вогневого ураження в районі м. Куп’янськ, що на Харківщині, окупанти втратили вбитими й пораненими понад 100 військовослужбовців, знищено дві бойові машини.

У м. Херсон уражено понад 30 військовослужбовців і три танки противника. Поблизу Антонівського мосту й переправи ліквідовано зенітний ракетний комплекс та шість вантажівок росіян.

Від 24 лютого повернуто з полону майже 600 людей: серед них близько 100 цивільних, решта військові. Про це повідомив керівник Національного інформаційного бюро Олександр Смирнов.

Окупанти відключили Каховську ГЕС. У деяких областях на півдні сталося знеструмлення. Це підтвердили в Генштабі.

У м. Миколаїв близько 00:30 прогриміли потужні вибухи. Є влучання у промислове підприємство на околиці. Пошкоджено виробничі приміщення й дахи будівель. Розбито покрівлю одного з приватних житлових будинків. За попередніми даними, обійшлося без жертв. Згідно з інформацією військової адміністрації, по місту били ракетами типу С-300. Про це розповів його мер Олександр Сєнкевич.

За ніч і зранку ворог випустив понад сотню боєприпасів по прикордонню Сумщини. Пошкоджено приватні будинки мирних жителів та автомобіль. Розірвано лінії електропередач. Про це заявив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

На Харківщині вдень окупанти знову обстріляли з артилерії смт Золочів. Серед цивільного населення є жертви: загинули двоє чоловіків.

Зранку рашисти вдарили з РСЗВ «Ураган» по Криворізькому району Дніпропетровської області. Одну людину вбито, трьох поранено. Приблизно о 19:00 у цьому районі ворог завдав двох ракетних ударів по нафтобазі – знищено великий запас пального.

«Aеромобільні сили Королівських повітряних сил Збройних сил Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії налітали понад 8 тис. год і виконали понад 1 тис. місій, доставляючи гуманітарну та військову допомогу українцям; зокрема понад 1,9 млн патронів, 25 тис. комплектів бронежилетів, 86 тис. шоломів і 5500 одиниць протитанкової зброї. Королівські повітряні сили також перевезли 4500 військовослужбовців Збройних сил України й долучилися до їх підготовки тут, у Сполученому Королівстві, давши їм передові навички й досвід для захисту своєї країни від російської агресії», – розповів начальник штабу авіації, головний маршал авіації Королівських повітряних сил Збройних сил Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Майк Віґстон.

Міністр оборони України Олексій Резніков провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Бріджит Брінк. Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо позицій сторін напередодні чергового засідання Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн», яке відбудеться 8 вересня в Німеччині.

Ліз Трасс стала новим премʼєр-міністром Великої Британії.