Хроніка війни
8 вересня 2022 (198 день)

Під час активних дій на харківському напрямі визволено понад 20 населених пунктів. ЗСУ вклинилися в оборону противника на глибину до 50 км. У низці населених пунктів тривають фільтраційні дії. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов.

Також він зазначив, що ведучи наступальні дії на слов’янському напрямі, підрозділи 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони разом із підрозділами 15-го полку Національної гвардії України просунулись углиб до 3 км і визволили с. Озерне на Донеччині.

Утримуючи позиції, наші військові успішно відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Костянтинівка, Довгеньке, Дібрівне, Григорівка, Соледар, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Кам’янка.

Президент Володимир Зеленський офіційно підтвердив визволення Збройними силами України м. Балаклія Харківської області.

Сьогодні авіація ЗСУ завдала по рашистах щонайменше 12 ударів, уразивши два взводні опорні пункти, шість районів зосередження живої сили та військової техніки і два зенітні ракетні комплекси. Наші підрозділи ППО знищили два БпЛА.

Артилерія Сил оборони й партизанський рух забезпечили росіянам проблеми з логістичним забезпеченням на тимчасово окупованих територіях Херсонщини.

Упродовж дня ворог 4 рази бив ракетами і 15 разів – авіацією по військових та цивільних об’єктах на території України. Для цього здійснив до 20 літаковильотів.

На Дніпропетровщині росіяни чотири рази націляли свої РСЗВ «Град» і важку артилерію на Нікопольський район. За попередніми даними, ніхто не постраждав. Марганецьку громаду обстріляли тричі. Пошкоджено підприємство. На місці працюють фахівці. Масштаби руйнацій у громаді з’ясовуються. У м. Нікополь понівечено 11 приватних будинків та господарські споруди біля них, кілька панелей сонячної електростанції, гімназія.

Павло Кириленко, голова Донецької ОВА, розповів, що по м. Курахове окупанти завдали ракетного удару – влучили у приватний будинок та дорогу. Інформація про постраждалих не надходила. У Костянтинівській громаді під обстріл потрапив елеватор – обсяги руйнувань установлюють.

Сьогодні о 10:00 окупанти вчинили черговий терористичний акт у м. Харків. Унаслідок ракетного удару по Індустріальному району обласного центру пошкоджено адміністративну будівлю. Ще одна ракета вдарила в землю поруч. Загинуло двоє чоловіків. П’ятьох осіб поранено. Про це повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

Відзнаки «За мужність та відвагу» отримали підрозділи Сил спеціальних операцій. Їх вручив і прикріпив до стягів командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ бригадний генерал Віктор Хоренко.

Сьогодні в Німеччині на базі Повітряних сил США Рамштайн міністр оборони України Олексій Резніков та заступник Головнокомандувача ЗСУ Євген Мойсюк взяли участь у зустрічі Контактної групи з оборони України, яка відбувається під головуванням міністра оборони США Ллойда Остіна.

Британія передасть Україні 120 тягачів. Вони пришвидшать перекидання військової техніки, зокрема ракетних систем залпового вогню. Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес за результатами зустрічі у форматі «Рамштайн».

Естонія, Латвія, Литва й Польща закривають від 19 вересня в’їзд для російських громадян, зокрема і з шенґенськими візами, виданими в інших країнах.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час неанонсованого візиту до м. Київ зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, відвідав м. Ірпінь та лікарню «Охматдит», де одужують травмовані внаслідок російської агресії українські діти.