Хроніка війни
11 вересня 2022 (200 день)

У результаті успішного контрнаступу наших військ на харківському напрямі російські війська гарячково покидають свої позиції, втікаючи з награбованим у глиб тимчасово окупованих територій або до рф.

Зокрема, стало відомо, що близько 150 військовослужбовців збройних сил ворога виїхало колоною із с. Борщова та Артемівка Харківської області на 2 автобусах, 1 вантажівці та 19 викрадених легкових автомобілях.

Схожа ситуація в м. Сватове Луганської області. Окупанти похапцем залишили його на 4 вантажівках КамАЗ, 20 броньованих машинах «Тигр», а також викрали понад 20 легковиків у місцевих жителів.

Сили оборони вкотре відбили атаки противника в районах населених пунктів Великі Проходи, Курдюмівка, Миколаївка-Друга, Зайцеве, Майорськ, Озерянівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське та Водяне.

Триває визволення міст і сіл від російських загарбників. У Херсонській області окупанти також відійшли зі своїх позицій у деяких населених пунктах.

Володимир Зеленський: «Ще один звільнений населений пункт! Завдяки 14-й окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого український прапор повернувся в смт Чкаловське Харківської області».

Ворог уночі завдав терористичного удару, випустивши ракету по м. Дніпро. Один поранений. Є руйнування будинків, адмінбудівель, ринку, магазинів та складів. У м. Нікополь обстрілом поранені троє людей, понівечені житлові будинки, кілька навчальних закладів, амбулаторія, газогони та лінії електропередач.

На Харківщині вночі під обстрілами – Ізюмський, Чугуївський, Богодухівський райони. Є троє поранених. Обстріляли росіяни й приватні будинки та нежитлову інфраструктуру обласного центру. Там троє поранених, один загиблий. Також завдали ракетного удару по м. Дергачі, влучили в будівлю пенсійного фонду.

На Луганщині ворог здійснив одинадцять артилерійських та сім мінометних обстрілів, завдав чотирьох ракетних ударів, двох авіаударів та одного – з РСЗВ.

На Донеччині вночі під обстрілами – м. Краматорськ, Покровськ, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, а також Торецька громада. Пошкоджено об’єкти промисловості й транспортної інфраструктури. По області 10 загиблих, 19 поранених.

На Миколаївщині внаслідок обстрілів с. Білозірка загинула людина. Також загарбники обстрілювали Широківську та Березнегуватську громади – там п’ятеро людей зазнали поранень. У Вознесенському районі сили ППО збили дві російські ракети.

«Під час ранкової повітряної тривоги на Уманщині спрацювала ППО. Уламками збитого об’єкта пошкоджено приватне домоволодіння. На щастя, люди не постраждали», – повідомив керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Підрозділи повітряного командування «Схід» збили сім крилатих ракет на Дніпропетровщині. З них п’ять – Х-101, дві – «Калибр». Ще дві ракети знищено підрозділами Повітряних сил на Полтавщині.

Удень у м. Вознесенськ були влучання в цивільні об’єкти. На жаль, є постраждалі. Про це повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

Валентин Резніченко, очільник Дніпропетровської ОДА, розповів, що ввечері деякі міста й громади області залишилися без світла. Росіяни вдарили по енергетичній інфраструктурі.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, також повідомив, що ввечері окупанти завдали ударів по критичній інфраструктурі міста й області. У деяких населених пунктах немає електро- та водопостачання. На місцях влучань виникли пожежі.