Хроніка війни
19 березня 2022 (24 день)

Триває 24-та доба героїчного протистояння українського народу російському воєнному вторгненню.

Окупаційні війська РФ намагаються продовжувати стратегічну наступальну операцію. Головні завдання щодо розгрому угруповань Збройних сил України, оточення Києва, виходу на адміністративні межі Донецької та Луганської областей і встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані. Частково ворог досягнув мети на Донецькому напрямі. Противника зупинено на напрямі м. Миколаїв.

Ворог не припиняє ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури із застосуванням високоточної, згідно із заявами РФ, зброї та некерованих авіаційних бомб. Від початку бойових дій він завдав 291 ракетного удару, застосував 459 ракет наземного, морського та повітряного базування, провів 1403 авіаційні нальоти.

Основними наземними цілями російських загарбників стали українські міста й села, а саме об’єкти виробничої інфраструктури, школи, лікарні, національні історичні та релігійні святині, густонаселені житлові квартали.

На волинському напрямі суттєвих змін обстановки не сталося.

На поліському напрямі окремі підрозділи окупантів займають оборону в районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів.

На північний захід від м. Чорнобиль загарбники розгорнули тиловий район угруповання військ Східного військового округу.

Ведучи бойові дії, противник і надалі зазнає помітних утрат в особовому складі та техніці. Для прийому поранених військовослужбовців окупаційних військ використовується мережа закладів охорони здоров’я м. Гомель та Гомельської області Республіки Білорусь. Переважно це лікарні з операційними відділеннями. Планові операції для цивільного населення не проводяться.

Для заміщення втрат угруповання Східного військового округу на територію Білорусі перекинуто окремі підрозділи 155-ї (м. Владивосток) та 40-ї (м. Петропавловськ-Камчатський) окремих бригад морської піхоти.

На сіверському напрямі ворог силами окремих підрозділів Центрального військового округу намагається діяти в районах населених пунктів Любеч, Славутич, Ковпита, Золотинка, Мена, Ніжин, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активні наступальні дії не проводив.

Триває часткове блокування м. Чернігів, ворог обстрілює артилерією густонаселені райони. Силами до трьох бригад він намагається утримати оборонні позиції в районах населених пунктів Любеч, Михайло-Коцюбинське, Якубівка, Шестовиця, Золотинка, Ягідне, Лукашівка, Киселівка. Суттєвих змін у складі й характері його дій не відзначено.

У районі м. Бровари загарбник діє силами до трьох бригад. Намагається контролювати рубіж біля с. Марківці, Заворичі, Рудня, Богданівка, Залісся, Михайлівка, Світильня, Перемога, Рудницьке, Великий Крупіль, Малий Крупіль, Петрівка. Активні дії війська окупантів не проводили.

Противник не полишає наміру наступати на м. Київ, намагається перегрупувати підрозділи.

На слобожанському напрямі визначеними силами Західного військового округу активні наступальні дії не проводив, Намагається втримати позиції в районах населених пунктів Сватове, Ізюм, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Лиман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня, Недригайлів, Ромни, Талалаївка.

На ділянці Суми – Охтирка підрозділи 1-ї танкової армії противника активні наступальні дії не ведуть, зосереджують зусилля на блокуванні м. Суми. Ворог намагається підготуватися до наступу на м. Тростянець, Охтирка, Полтава, частиною сил – на м. Прилуки та Київ.

У районі м. Харків підрозділи 6-ї загальновійськової армії та Північного флоту активні дії не проводили. Основні зусилля окупантів зосереджувалися на блокуванні міста, нищенні його цивільної інфраструктури та розвідуванні позицій Збройних сил України. Зафіксовано проведення повітряної розвідки з використанням БпЛА «Орлан-10».

У напрямі м. Ізюм ворог намагається діяти в районах населених пунктів Балаклія, Гусарівка, Волобуївка, Петрівське, Протопопівка, Савинці, Веселе, Ізюм, Сніжківка, Топольське, Бахтин, Капитолівка. Активних наступальних дій не відзначено, здійснюється перегрупування та логістичне забезпечення військ. Ворог завдав ракетно-бомбових ударів по позиціях Збройних сил України в районі с. Кам’янка.

На донецькому напрямі визначеним складом сил росіяни діють у районах населених пунктів Борова, Терни, Новокраснянка, Первомайськ, Горлівка, Пантелеймонівка, Ясинувата, Донецьк, Оленівка, Новотроїцьке, Ольгинка, Володимирівка, Микільське, Павлівка, Пречистівка.

На луганському напрямі противник намагався продовжити наступ на визначених напрямах, він діє в районах с. Терни, Червонопопівка, на околицях населених пунктів Рубіжне, Кудряшівка, Пурдівка, Осколонівка, Боброве, Жолобок, Молодіжне, Новоолександрівка, Попасна, Троїцьке, Санжарівка, Лозове, Доломітне, Зайцеве, Шуми, Широка Балка, Озерянівка.

Намагається вести штурмові дії та вогневі нальоти на більшості напрямків. Основні зусилля зосереджує на спробах захопити м. Сєверодонецьк, Рубіжне, Попасна.

У районах смт Сиротине та Метьолкіне завдавав авіаційних ударів по цивільних об’єктах.

У напрямі м. Сєверодонецьк ворог спробував наступати, але зазнав помітних утрат і відступив.

У м. Рубіжне за підтримки артилерії продовжує закріплення в західних та північно-західних частинах, провів перегрупування, успіху не має.

На напрямі Первомайськ – Лисичанськ окупанти намагаються стримати вогнем підрозділи Збройних сил України.

Ведуть штурмові дії та вогневі нальоти на більшості напрямів. Основні зусилля зосереджені на захопленні м. Вугледар та Маріуполь.

На приазовському напрямі противник упродовж доби активні наступальні дії не проводив, обстрілював українські позиції в районах м. Гуляйполе, Оріхів і смт Степногірськ із мінометів, ствольної артилерії та РСЗВ. Проводить перегрупування з метою недопущення прориву наших військ до м. Маріуполь.

На південнобузькому напрямі ворог діє в районах населених пунктів Правдине, Петрівське, Новогригорівка, Новомиколаївка, Червоне, Грейгове, Михайло-Ларине, Інгулка, Христофорівка, Мар’янівка, Новоолександрівка, Партизанське, Снігурівка, Калинівське, Біла Криниця, Кочубеївка, Високопілля, Нововоронцовка. Активні наступальні дії не веде, проводить перегрупування, розгортання резервів, поповнення боєприпасів.

У напрямі м. Кривий Ріг росіяни зупинені й закріплюються в районах населених пунктів Краснівка, Пригір’я, Заградівка, Архангельське, Князівка, Високопілля, Мала Шестірня, Петрівка, Нововоронцовка й намагаються здійснити підготовку до наступальних дій.

На окремих напрямках противник здійснював переміщення, щоб вивести пошкоджену техніку та підрозділи, які не підлягають відновленню.

Українські захисники та захисниці й надалі стримують ворога, демонструючи мужність і героїзм!