Хроніка війни
21 березня 2022 (26 день)

Триває 26-та доба протистояння українців військовій агресії РФ. Росіяни й надалі завдають ударів по важливих об’єктах цивільної інфраструктури та житлових кварталах українських міст.

Зокрема, в м. Маріуполь вони обстрілювали металургійний комбінат «Азовсталь», східні околиці та центр. Крім того, їхня авіація скинула бомбу на школу мистецтв де переховувалося від обстрілів близько 400 мирних людей. У м. Київ завдано авіаудару по Подільському району, у Святошинському районі столиці уламки снаряда поцілили в житловий будинок.

Унаслідок обстрілів військами РФ у м. Суми стався витік аміаку із заводу «Сумихімпром». Про це вночі 21 березня повідомили у військовій адміністрації Сумщини. Зона ураження простягається приблизно на 2,5 км. Під загрозою отруєння опинились жителі с. Новоселиця. Для міста, як повідомили в адміністрації, загрози не існує. Станом на 07:50 аварію ліквідовано.

Зранку 21 березня росіяни обстріляли м. Одеса з корабельної артилерії. Травмованих та загиблих немає.

Увечері 20 березня в м. Київ сталося кілька вибухів у Подільському районі. За попередніми даними, постраждали житлові будинки й ТРЦ. Від обстрілу загорілись автомобілі на парковці й третій – четвертий поверхи торгового центру. Як стверджують надзвичайники, станом на 04:00 21 березня відомо про вісьмох загиблих, одну людину поранено. Офіс генпрокурора України почав розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, пов’язаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Армія РФ від початку вторгнення в Україну втратила понад 15 тис. вояків та 1535 танків.

На 21 березня погоджено вісім гуманітарних коридорів у Донецькій, Київській та Луганській областях.

У м. Брюссель почато розгляд заяви України на членство в ЄС. Про це повідомив комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо експансії Олівер Варгеї. Він заявив, що висновок стосовно членства України буде надано чимшвидше.

Розслідування військових злочинів Росії в Україні проводять шість європейських країн. Про це у Twitter повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. За її словами, розслідування почали Естонія, Литва, Німеччина, Польща, Словаччина та Швеція.

Три білоруські банки відключено від міжнародної платіжної системи SWIFT. Йдеться про «Белагропромбанк», «Банк Развития Беларуси» і банк «Дабрабыт».